Ebeltoft Gårdbryggeri kan det meste

Ebeltoft Gårdbryggeri. Langt om længe har jeg fået skrevet en anmeldelse fokuseret på Ebeltoft. Jeg tror muligvis at bloggen før har nævnt at det er det danske bryggeri der brygger flest forskellige øltyper fremragende. Det kan også være at jeg kun har nævnt det på Facebook og Instagram, men tag det alligevel alvorligt. Ebeltoft Gårdbryggeri er ikke bare fremragende, men fremragende til mange ting. Og ja, under Corona har de scoret yderligere points på at levere frisktappede fremragende øl i Odense, til gode priser og jævnligt. Jo kortere vej fra tapperiet til mit køleskab, des bedre øl, alt andet lige. Nedenfor er seks af Ebeltofts aktuelle øl, der spænder særdeles bredt.

Kapsler fra Ebeltoft Gårdbryggeri

Ebeltoft NGP – North German Pils

Den nordtyske pilsner er sin helt egen klassiske gren i den store familie af lyst, undergæret lagerøl. Det er ofte industriøl, men i hvert fald tilbage i tiden var det industribryggere med så meget på hjerte at øllet havde kendetegn. Stilen er betinget af hårdere brygvand i Nordtyskland end i de bjergrige klassiske pilsnerområder i Tjekkiet og Bayern. Den klassiske stil er en mere spinkel pilsner, med tydelig humlebitterhed, som forstærkes af den spinkle krop. Hvis en tjekkisk pilsner og en nordtysk pilsner teoretisk har samme bitterhed, men den tjekkiske øl har dobbelt så stor fylde, så føles bitterheden mindre påtrængende.

Ebeltoft NGP North German Pilsner

Desuden vil Nordtysk pilsner typisk have et indslag af DMS. Dimethylsulfid er en svovlforbindelse som giver grøntsagsagtig duft af dåsemajs eller kål. Grøn Tuborg er det klareste danske eksempel på duften af DMS. Ebeltoft NGP er tydeligvis en håndværkspilsner (den er ufiltreret og let tåget i udseendet), men brygget efter den nordtyske tradition. Som i Ebeltofts andre undergærede øl er der en flot maltaroma af lyst brød og kiks. Den følges af krydrede humlenoter og den svageste antydning af DMS. Smagen er en tør og knivskarp pilsnersmag med god bitterhed. Det er ikke en øl jeg kan blive træt af. (4,5 stjerner)

Ebeltoft Friday IPA

Ebeltoft Friday IPA

Så vidt jeg kan tolk ud af duft og smag, så er fredag den dag hvor Ebeltoft Gårdbryggeri eksperimenterer med de nyeste humletyper. Personligt, så var jeg egentlig godt tilfreds med de humler vi havde for 20 år siden. Der var masser af citrus, foruden harpiks, og så lidt fersken som det mest eksotiske. Men det er også spændende at opdage nye dufte i øllet og ikke mindst nye kombinationer. Friday IPA er en let tilgængelig og let drikkelig fyraftens-IPA. Det er New England-stil med en (let) tåget gylden øl, og en relativt mild bitterhed. Og så som sagt eksotisk humle. Ud over lidt klassisk limeskal, dufter jeg kokosnød, dild, bobletyggegummi og basilikum. Smagen byder på citrus og grønne urter. Det skal selvfølgelig siges at jeg har siddet med næsen i glasset i længere tid og skilt duften ad. I fredagsbaren vil det være helt rigeligt bare at sige at den er godt humlet og smager dejligt. (4 stjerner)

Ebeltoft Wit

Ebeltoft Wit

Jeg er generelt ikke rigtig vild med hvedeøl, hverken den tyske eller den belgiske, men jeg elsker at smage et enkelt glas af de mest velbryggede. Og så er jeg glad for ideen om den perfekte witbier. Lys, let, frisk og med en krydret citrusaroma. Desværre rammer virkelighedens witbier ikke altid min fantasi. Men Ebeltoft er selvfølgelig uendelig tæt på at ramme. Som deres humlede øl er deres Wit også en øl der byder på ren solskin til ganen. Den meget lyse øl dufter af citrus og baguette, med en svag krydret note af korianderfrø. Smagen er lige så velafbalanceret mellem citrus, malt og krydret. Det er en dejlig tør og forfriskende øl, i modsætning til mere industribrygget witbier som hurtigt bliver for sødt. (4 stjerner)

Ebeltoft Blonde

Ebeltoft Blonde

Belgisk blonde burde overhovedet ikke ligge til Ebeltoft Gårdbryggeri. Men alligevel rammer de plet med en lys, frisk øl der er præget af krydret gær og friske frugtnuancer, uden at blive tung at danse med. Hvis man kun kender blonde fra Grimbergen og Leffe, så er Ebeltofts bud på øltypen som en forårsdag hvor alt springer ud og bliver lettere, lysere og friskere. Den er lys gylden med det obligatoriske tætte hvide skum. Øllet dufter af fersken, appelsin og ananas, med let banan, korianderfrø og nellike. Og smagen er læskende frugtagtig og krydret, uden at føles tung overhovedet. Den er simpelthen så ren og skarp at det ikke burde være muligt. (4 stjerner)

Ebeltoft Bockbockbegid

Ebeltoft Bockbockbegid

Malten får lov at spille den absolutte hovedrolle i denne mørke bock. Det er en øl i flot mørk kastanjefarve, og med et tykt og tæt flødefarvet skum. Duften indbyder med en bred palet af mørke maltnuancer – toffee, mørk sirup, rugbrød, nødder og mørk tørret frugt som figner og svesker. Der er både tale om let tilgængelig velsmag og en nogenlunde fornuftig kompleksitet. Smagen er sødlig og fyldig, med en langvarig maltet eftersmag. Som altid er det godt håndværk, men for en gangs skyld trods alt ikke en øl der overgår originalerne. Med 7,5% alkohol er det bayrisk doppelbock der skal sammenlignes med. (3,5 stjerner)

Ebeltoft Goodie Goodness Session Pale Ale

Ebeltoft Goodie Goodness

I sommer tilføjede Ebeltoft Gårdbryggeri en ny session pale ale til sortimentet. På etiketten kaldet en “tørt humlet hvidtøl”. Egentlig elsker jeg når danske bryggerier (virksomheder i det hele taget) tør beskrive deres produkter på dansk, men her havde “dry hopped pale ale” måske været bedre. Det er nemlig meget langt fra en nisseøl, og det kan jo skabe forvirring. Ikke alle nutidens danskere er vel klar over at hvidtøl er overgæret, let øl om kan være både lyst og mørkt? Men som session pale ale er det en dejlig øl. Som forventet er humleduften ren og frisk. Der er masser af citrus, med antydninger af ananas og fersken. Smagen er sødlig og styrken taget i betragtning er der både fylde, krop og balance. Det bliver aldrig en øl man vælger for smagen fremfor en Friday IPA eller en Wildflower. Men nogle gange tjener det et formål, og så bliver 2,8% session pale ale ikke meget bedre end Goodie Goodness (3,5 stjerner)

Dejlige øl fra Ebeltoft Gårdbryggeri

One Reply to “Ebeltoft Gårdbryggeri kan det meste”

Leave a Reply