Dunkbar, den nye ølbar i Odense gør klar til åbning

Peter og Stefan tager en kort pause fra arbejdet med at gøre Dunkbar klar til åbning
Peter og Stefan tager en kort pause fra arbejdet med at gøre Dunkbar klar til åbning

På lørdag den 29. oktober åbner Dunkbar, Odenses nye ambitiøse ølbar, der vil servere godt øl på adressen Jernbanegade 24. Jeg var forbi tidligere på dagen og fangede Peter og Stefan til en hurtig kop kaffe og en snak om åbningen. Der er stadig meget igen, men de lover at være helt klar til åbning på lørdag kl. 13.

Dunkbar handler om at servere byens bedste øl i perfekt stand, med en afslappet stemning hvor der er plads til alle. Derfor er det meget passende at åbningen blot er en almindelig åbningsdag, med lidt ekstra lækkerier på hanerne, og Peter og Stefan selv bag baren i hele åbningstiden. 

Sådan ser baren ud to dage før åbning
Sådan ser baren ud to dage før åbning

Der kommer til at være ti velholdte haner med øl på Dunkbar. Er det ikke det man vil have, er der tre haner med forblandede cocktails. Simpelt og overskueligt. Til åbningen bliver det helt store nummer Founders Kentucky Breakfast Stout, en legendarisk 11,2% imperial stout, der har begejstret verdens ølnørder i over ti år. Den er brygget med kaffe og vanilje og lagret på bourbonfade. Den tyktflydende, kulsorte øl er pakket med oplevelser til næsen og smagsløgene.

Dunkbar, Jernbanegade 24 i Odense
Dunkbar, Jernbanegade 24 i Odense

Fra Belgien, med amerikansk indflydelse, kommer Deux Amis. Den er blevet til i et samarbejde mellem belgiske Brasserie Dupont, det originale bryggeri der er hele verdens målestok for den moderigtige øltype saison, og Lost Abbey fra Californien, der er en af USAs mest eftertragtede producenter af belgiske øltyper. Det er en klassisk saison med et pift af amerikansk humle.

Vinohradsky Pivovar i Prag
Vinohradsky Pivovar i Prag

Men hovedattraktionen er i virkeligheden Dunkbars husøl. Øl fra Vinohradsky Pivovar i Prag importeres af Dunkbar selv, og ankommer helt frisktappet. Det øl der serveres til åbningen blev tappet mandag, sendt tirsdag og ankom til Odense onsdag. Da Dunkbar er eneste aftager uden for Prag tappes øllet efter bestilling, og vil altid være superfrisk når det serveres.

Der kommer to varianter: Den klassiske lyse lager/svetly lezak som uden for Tjekkiet kaldes pilsner (selv bruger de selvfølgelig kun ordet om øl fra Plzen), og som jeg kaldte verdensklasse i mit indlæg om ni steder at drikke tjekkisk lager i Prag, og den halvmørke lager/polotmavy lezak eller Jantar (rav), med en lidt tungere og sødere maltet smag.

Ud over de nævnte kommer der til at være et par belgiske haner mere, både lyst og friskt, og mørkt og syrligt. Desuden vil der være friskt og humlet øl fra et par danske bryggerier – hvilke det bliver er ikke helt besluttet endnu. Det er både værd at kigge forbi for at smage disse fantastiske øl, og selvfølgelig for at sige pænt goddag til Odenses nye attraktion på ølscenen.

Dunkbar før åbningJeg har vidst siden i sommer at Dunkbar var på vej, og de seneste måneder har det været hvad man godt kan kalde “almindelig kendt”, men premieredatoen har ladet vente på sig. Efter at have set lokalet forstår jeg hvorfor. Hjørnebutikken på Jerbanegade 24 har de seneste mange år handlet med shawarma og lignende under skiftende navne, og aldrig rigtig lignet et sted der skulle blive til noget.

Det indvendige viste sig at være lige så nedslidt som renommeet. Alle elinstallationer er for eksempel revet ned og erstattet af lovlige installationer, og gulve og vægge skulle også have en mere grundig omgang end først forventet. Derfor er åbningen lige så stille udskudt fra uofficielt sidst i september til altså på lørdag.

Vejen til kælderen
Vejen til kælderen

I kælderen kommer der med tiden et lukket lokale med plads til at holde ølsmagninger og andre arrangementer med plads til 18 gæster. Der er nok at tage fat på, også efter åbningen, men det glæder mig at de langt om længe er klar til at åbne. Jeg tror at Dunkbar er lige hvad Odenses øl-liv har brug for.