Dry & Bitter Throne Room – Nelson Sauvin IIPA

Bryggeriet er måske mest kendt for de let drikkelige, fadølsvenlige humlede øl. Men Dry & Bitter Throne Room er en single hop Nelson Sauvin Double IPA. Det er en uklar, moderne New England-type, med vægt på at bringe det bedste frem i den New Zealandske humle. Nelson Sauvin kom frem for omkring 12 år siden og tog verden med storm. Dens frugtnoter var på det tidspunkt voldsomt unikke og brød med den amerikanske IPAs klassiske citrus, fersken og nåletræ. Siden fulgte Sorachi Ace, Citra og Mosaic, og i dag har vi hundrede forskellige humler med tropiske nuancer. Desuden er der udviklet brygteknik der bringer det bedste af humlearomaen frem i øllet.

Dry & Bitter Throne Room
Dry & Bitter Throne Room

Dry & Bitter Throne Room

Dry & Bitter Throne Room er på 8%, og dermed en Double IPA eller Imperial IPA. Jeg duftede ikke den traditionelle Sauvignon Blanc hvidvin eller hyldeblomst som det tydeligste i humlearomaen. I stedet var de tæt relaterede aromaer af modne stikkelsbær og kiwier der stak mest ud for mig. Som det første når man smager på den er den sød og fyldt med moden frugt. Men jeg havde en oplevelse af at der kom en rigtig IIPA bitterhed snigende lidt efter lidt. Den slags humlebitterhed der brænder lidt i halsen, men ikke på en besk og ubehagelig måde som hvis man tygger på det hvide i appelsin- eller citronskal. Selv om humlebitterheden var tydelig, var det dog aldrig i forgrunden. Den brændte lidt, men kun som en uvæsentlig eftertanke. Meget elegant.

Dry & Bitter Throne Room

Jeg kan godt lide Double IPA som et udstillingsvindue for god humle. Men det er en øltype som jeg er kræsen med. Det er vigtigt at øllet ikke bliver alt for sødt, og det er vigtigt at der er noget bitterhed som giver balance. Jeg kan næsten sige det samme om Nelson Sauvin: Jeg kan godt lide det, men jeg er meget kræsen med det. Her får man det frugtagtige frem, og uden at det bliver for entydigt og endimensionelt. Desuden fangede jeg ikke den petroleumsduft som er humlens største svaghed. Dry & Bitter har brygget en rigtig vellykket IIPA, og den fremstiller Nelson Sauvin på fineste vis. Jeg synes den lidt snigende bitterhed fungerer rigtig flot til en humle der er kendt for søde frugtaromaer.

Leave a Reply