Dobbelt Svaneke – Crazy Christmas og Holy Hemp

I dag anmeldes to juleøl på dåse fra Svaneke Bryghus. Jule-IPAen Crazy Christmas og brown alen Holy Hemp Christmas. De er begge på dåse i fakta. Crazy Christmas IPA har før været på flaske, mens Holy Hemp er ny fra i år. Jeg kan godt lide Svaneke Bryghus generelt, som et teknisk fremragende, og ærligt bryggeri, men de to smart udseende dåser skuffer lidt.

Svaneke Julebryg på dåse. Crazy Christmas IPA og Holy Hemp Christmas Ale

Der er absolut intet crazy over Crazy Christmas IPA. Det er en Jule-IPA lige ud af landevejen. En godt gammeldags ravfarvet IPA, med et pænt hvidt skum. Duften er maltet, med brødskorpe og karamel, og frugtnoter af fersken og appelsin. Smagen er sød og maltet, med citrus fra humlen og overtoner af fyrenåle og fersken. Der er en solid humlebitter afslutning.

Det mest crazy ved Crazy Christmas er måske at New England bølgen er gået helt hen over hovedet på den. Det er en øl for dig der drømmer dig tilbage til old-school IPA. Jeg er selv skeptisk over for New England IPA, men foretrækker trods alt stilen fra lige før NEIPA, da IPA var lyst og let og fyldt med aroma, men stadig pæn og klar at se på, og med rigelig humlebitterhed. Den karameltunge, ravfarvede old-school IPA savner jeg ikke så meget.

Svaneke Crazy Christmas IPA

Holy Hemp Christmas er en mørk brown ale. Den dufter af halvmørke malte, med noter af kiks og toffee, og en antydning af kaffe. Der ud over er der masser af urter og græs i duften, men jeg skal ikke kunne sige om det er “græs”. Smagen er sød og maltet, med endnu mere tydelige urter.

Der er noget galt med balancen. Sødme der ikke balanceres af humlebitterhed, og til gengæld nogle urter der mere bidrager med en anden slags sødme. Jeg tror det må anbefales at ryge hampen og bruge humle til øllet.

Svaneke Holy Hemp Christmas Ale

Ud over at det er en mørk og sød øl, så kan jeg heller ikke se hvad den skal til julen. Der er ikke noget ved hamp-karakteren der minder om gran eller andet julet. Jeg kan heller ikke se at det bidrager med noget der gør øllet egnet til julemaden. Det bliver ikke en anbefaling herfra.

One Reply to “Dobbelt Svaneke – Crazy Christmas og Holy Hemp”

Leave a Reply