Det bedste i 2018

Hele 12 forskellige danske ølbloggere gav i december 2018 deres bud på det bedste af det bedste fra det seneste år. I kåringen af Danish Beer Blog Awards er det den enkelte blogger der giver sit helt personlige bud på en vinder og der tælles ikke noget samlet resultat sammen, så vinderne var en broget flok. Det skal dog ikke forhindre mig i at forsøge at tegne et oversigtsbillede af hvad der rykkede i 2018. Teksten her har også været bragt i ØLentusiasteN. På ale.dk kan man se en oversigt med links til samtlige blogindlæg på Danish Beer Blog Awards 2018.

Årets Udenlandske Bryggeri

Allerede her kunne man se årets mest tydelige trend: at der ikke var nogen fælles trend. 12 forskellige bloggere – 12 forskellige bryggerier. Der var fire fra Belgien, og to hver fra England, Skotland og USA, foruden Trumer fra Østrig og Brekeriet fra Sverige. Der er repræsentanter for syrligt og vildgæret øl, og for moderne humle og stærkt sort øl – og altså et enkelt østrigsk pilsnerbryggeri. Alle holder høj kvalitet og mens nogle har gjort noget særligt i 2018, er der andre der ”bare” har gjort den enkelte blogger særlig glad i det forgangne år. Der er både gamle (men evigt hippe) traditionsbryggerier som Orval og min egen favorit 3 Fonteinen og nye mikrobryggerier som Magic Rock og De La Senne. Leve mangfoldigheden!

3 Fonteinen

Årets Øloplevelse

I 2017 gik halvdelen af priserne til Mikkeller Beer Celebration Copenhagen, der med det års festival havde fundet sig helt perfekt til rette i de helt store omgivelser i Øksnehallen på Vesterbro. I 2018 blev det til en enkelt kåring af MBCC, mens DØEs Ølfestival var den eneste øloplevelse der blev kåret af to bloggere. Der var også Øluniverset i Vejle og Øllets Dag i Horsens, og festivaler i Bruxelles og Oregon. Min egen favorit var Cantillon Quintessence. Og endelig kan det at smage en enkelt øl i de helt rigtige rammer, og en øl som overstiger forventningerne også være Årets Øloplevelse.

Årets Ølbar

De danske bloggere er (overraskende?) godt fordelt rundt om i landet og det afspejler sig i valget af Årets Ølbar. Basement Beer Bar i Ålborg fik to kåringer, og så var der ellers priser til Haandpluk i Klitmøller, Århus Street Food, Urbania Stretfood (Fredericia) og min egen kåring, Mikkeller i Odense. I København var der Dudes, Fermentoren, Skaal og Taphouse, og endelig Mikkeller i Lufthavnen på Amager. Ildsjæle og engageret personale var de mest gennemgående nøgleord i beskrivelsen af hvad der gør en ølbar til den bedste.

Mikkeller Bar Odense

Årets Ølnyhed

Kategorien er åben for fortolkning, men for 9 bloggeres vedkommende var det Årets Danske Ølnyhed. Desuden var der min kåring af Deal With the Devil Barleywine fra Anchorage i Alaska, og ”Årets Nyhed om Øl” nemlig at DØE langt om længe kårede Amager Bryghus til Årets Bryggeri. Amager fik også to priser for to forskellige øl, mens de øvrige syv var fordelt på syv bryggerier, fra lille Herodes Brygklub til kæmpe Mikkeller. Hvor det i 2017 var NEIPA der sad tungt på denne kåring med syv ud af ti kåringer, så var det i 2018 jævnt fordelt mellem syrlige, humlede og sorte øl.

Årets Danske Bryggeri

Selv denne kategori var ganske jævnt fordelt. Heldigvis er der mange bryggerier rundt om i landet der brygger noget rigtig godt øl der kan glæde de kræsne/tørstige bloggere. Der var to kåringer hver til Alefarm, Amager og de ganske nye BrygBrygBryg (verdensdebut på Ølfestival 2018). Desuden en kåring hver til Ebeltoft, Mikkeller, To Øl og Åben. Jeg kårede Mikkellers samlede produktion. På Baghaven og Warpigs i København, såvel som på De Proef og Lervig, og ikke mindst i New York og San Diego.

Det bedste i 2019

Kåringerne finder i år sted i næste uge. Måske teknisk set den tredje uge i december, men det tager vi stille og roligt. Vi følger modellen ovenfor:

Mandag: Årets Udenlandske Bryggeri

Tirsdag: Årets Øloplevelse

Onsdag: Årets Ølbar

Torsdag: Årets Ølnyhed

Fredag: Årets Danske Bryggeri

Vil du følge med på Instagram eller Twitter, så følg hashtag #BeerBlogAwards2019.

Leave a Reply