Det bedste i 2017

På ølfestivalen med Årets Ølnyhed 2017, Flying Couch Get Schwifty
På ølfestivalen med Årets Ølnyhed 2017, Flying Couch Get Schwifty

I 2017 brugte de danske ølbloggere for tredje år i træk en uge på at skrive om årets bedste oplevelser i fem kategorier. Jeg fik ikke skrevet en opsamling på priserne umiddelbart efter, så derfor kommer den nu et år efter. Teksten har også været bragt i ØLentusiasteN. Der kåres ikke samlede vindere. Det er blot en anledning til for den enkelte blogger at se tilbage på året der gik og have noget materiale at skrive om.

Årets Udenlandske Bryggeri

Der er som bekendt ganske mange bryggerier i verden, og bloggerne har forskellige indgangsvinkler og erfaringsgrundlag til deres ølinteresse. Derfor spænder denne kategori vidt. Faktisk blev ni forskellige bryggerier kåret af de ni forskellige blogs. Der er gammelkendte Boon og Flying Dog, fra to bloggere der har fået øjnene op for lambic og langt om længe fandt noget humlet øl der smagte godt. Der er norske Cervisiam, tyske Himburg Braukunstkeller, svenske Nerdbrewing og amerikanske Mikkeller San Diego, der alt i alt havde leveret flest gode øloplevelser over året.

Der var også svenske Stigbergets der bare kan noget med de friske humlede øl, og franske La Débauche der med et højt bundniveau og ingen dansk distributør var et spændende bekendtskab. Og mit eget valg, tjekkiske Vinohradsky, hvis dejlige pilsnere simpelthen er dem jeg har dunket flest halve liter af gennem året, både i Prag og på Dunkbar hjemme i Odense. I 2016 var lidt mere sammenfald, med priser til både O/O og Stigbergets, og manden der binder dem sammen, brygger Olle Andersson.

Årets Øloplevelse

Mikkeller Beer Celebration Copenhagen 2017Denne kategori lægger op til at bloggerne har vidt forskellige personlige favoritter afhængigt af det seneste års rejseaktivitet og lignende, men i 2017 var der som noget nyt et overraskende sammenfald. Der var hele fem der pegede på Mikkeller Beer Celebration, mens de øvrige valg var et øldommerkursus, med hygge og ølnørderi, en tur til Skotland, der åbnede øjnene for skotsk øl og cask ale. Det Belgiske Hus’ stand på Ølfestivalen, der var højdepunktet på en god festival, og endelig Haven, hvor øl, musik og mad gik op i en højere enhed.

Efter at være startet i forholdsvis beskedne rammer i Spartahallen på Østerbro, og gennem en stribe år have udryddet børnesygdommene, rykkede Mikkeller Beer Celebration i 2016 til Øksnehallen i Kødbyen. I flotte rammer og tæt på Vesterbros pulserende ølliv, var det et helt rigtigt valg. I 2017 fyldte festivalen hele hallen, og alt spillede. En gennemgående kommentar i de fem kåringer var at det var den bedste Mikkeller festival hidtil. For den kræsne ølnørd var det velsagtens den bedste ølfestival der har været afholdt på europæisk grund.

Årets Ølbar

Det er slut. Dunkbar er lukket.
Det er desværre slut, og Dunkbar kommer ikke til at vinde flere priser som Årets Ølbar

I 2015 blev Årets Nye Danske Bryggeri kåret, men der er selvsagt et begrænset antal kandidater i den kategori. Derfor blev kategorien i 2016 udskiftet med Årets Ølbar, og det var en klar succes. Det er typisk en kategori der afspejler hvor geografisk spredt de danske ølbloggere er, selv om vi også er nogle fra provinsen der har et godt øje til København. Eneste bar med to kåringer blev denne gang den håndbryg-orienterede Brewers Inc på Nørrebro. Ud over den spændende og nyskabende ide roses stedet også for hyggelig stemning og rimelige priser.

I københavnsområdet var der også kåringer til Himmeriget, Skaal og Restaurant Barr. I provinsen var der kåringer til Hugos Kælder i Køge, Basement Beer Bar i Aalborg, og min egen kåring af Odenses nye sted Dunkbar. Der er tydeligvis plads til ølbloggere med base i Århus!

Årets Ølnyhed

Ølbloggerne i Danish Beer Blog Awards er alle danskere med et dansk udgangspunkt, men også med et mere eller mindre globalt udsyn. Derfor er Årets Ølnyhed ikke nødvendigvis begrænset til nye danske øl, men de fleste bloggere går alligevel efter en dansk nyhed. Her havde bloggen Stovt også meldt sig på banen, så der var ti kåringer. De syv af dem gik til årets hippeste øltype, New England IPA, men fra fem forskellige bryggerier.

Amager Bryghus Sigtebroad var eneste øl der blev kåret to gange. Den blev brygget i foråret sammen med en af øltypens mestre, Boston-bryggeriet Trillium, og den er brygget igen flere gange. Ebeltoft Gårdbryggeri blev også kåret to gange, nemlig med henholdsvis Raw Power og Wildflower IPA Batch 500. Derudover var der humlebomberne Flying Couch Get Schwifty (min kåring), Fanø Mango Mussolini og Sidekick Brewing Juicy Lucy. Flere af øllene er lettest at finde og smager bedst på fad, så find dem hellere på de ovennævnte bedste ølbarer!

De sidst tre kåringer gik til vidt forskellige øl. Anders Coisbo’s nye bryggeri tog en kåring med The Man Behind Pilsner, brygget med kamille og citrongræs. Wild Beer Billionaire var årets udenlandske indslag, en imperial stout brygget med karameliseret miso. Og endelig var der en kåring til Penyllan Natalie, som er en belgisk quadrupel, men fadlagret og eftergæret på vildgær.

Årets Danske Bryggeri

Ugens afslutning er efter min mening en slags hovedpris. Her sammenfattes det virkelig hvad der rører sig, og hvem der har bloggernes kærlighed. I 2015 var det meget entydigt da Amager Bryghus løb med halvdelen af kåringerne. I 2016 var der fire, tre og to kåringer til henholdsvis Amager, Dry & Bitter og Det Lille Bryggeri. I år var der tre til Amager, mens Alefarm, Ebeltoft, Dry & Bitter, Fanø, Mikkeller og To Øl fik en hver.

Amager Bryghus (også mit valg) tog i 2017 det store skridt at flytte til langt større lokaler, med plads til flere og større gærtanke, og dermed større kapacitet. Det roses naturligvis at Amager fremover kan brygge endnu mere godt øl, og bryggeriet lover at de ikke går på kompromis med kvaliteten af den grund. Ellers var der bare ros for at holde et så højt niveau gennem så mange år. Ulkløbben formulerede det dækkende i deres blogindlæg der bestod af tre ord: ”Amager, for fanden!”

Vi læses ved igen her og på de andre danske ølblogs i ugen 10-14. december!

Leave a Reply