Det bedste i 2016

Det bedste i 2016. Dry & Bitter Brewing Company. Årets Danske Bryggeri 2016 og en sikker vinder af Årets Mest Tatoverbare Logo.
Dry & Bitter Brewing Company. Årets Danske Bryggeri 2016 og en sikker vinder af Årets Mest Tatoverbare Logo.

Tilbage i oktober 2015 blev de danske ølbloggere enige om at kåre det bedste fra året der var gået i Danish Beer Blog Awards. Det gjorde vi så den anden uge i december, individuelt på hver vores blog, og det gav en god synergi. Flere læsere og mere opmærksomhed til os alle sammen. Og vi skriver jo trods alt for at blive læst. Derfor blev succesen gentaget med kåring af det bedste i 2016.

Årets Udenlandske Bryggeri 2016

(Klik på overskriften for at læse indlægget)

Vi lagde ud med at kåre det bedste fra udlandet som parallel til at slutte af med prestige-prisen som Årets Danske Bryggeri. Her fandt jeg det naturligt at tage et af de bryggerier jeg har besøgt i 2016, og valget faldt på Uneticky Pivovar, der ligger lidt uden for Prag og brygger sublimt traditionelt tjekkisk lagerøl.

Blandt de øvrige bloggere gik der 6 priser til Sverige, to til USA og en enkelt til England, Østrig, Belgien og Norge. I 2015 havde jeg kåret Hill Farmstead til Årets Udenlandske Bryggeri, og det lyse, friske og lækre drikkevenlige øl går som en rød trås fra det bedste i Tjekkiet til det bedste i Vermont.

Årets Øloplevelse 2016

3 Fonteinen Zenne y Frontera blev dekanteret over i et kæmpe glas for at kunne ilte rigtigt

Denne fuldstændig individuelle kåring gik til den lørdag frokost vi sad på 3 Fonteinens restaurant i Beersel og drak 3 Fonteinen Zenne y Frontera til frokosten. En sublim øl, der var alle pengene og i sig selv turen til Bruxelles værd.

De andre bloggere havde selv sagt hver deres individuelle oplevelser, men jeg vil alligevel fremhæve Stovt der kårede Stovt selv, for gennem året at hævet niveauet i den danske ølpresse med kritiske og debatskabende artikler. Beertalk bakker helt op om den kåring. I 2015 kårede jeg en Ratebeer-smagning hvor to udgaver af Hair of the Dog Adam from the Wood var så fantastiske at det slog benene væk under mig. Det er efterhånden sjældent det sker.

Årets Ølbar 2016

En ny kategori var kommet til, dels fordi den manglede, dels fordi “Årets Nye Bryggeri” er så pokkers svært at kåre, og de bedste bryggerier ofte først slår igennem efter et par år. Valget faldt på Himmeriget der med et lille, men kompromisløst og ambitiøst udvalg af fadøl gik nye veje, og desuden har budt på nogle fantastiske oplevelser ved en lille håndful besøg henover året.

De øvrige bloggere kårede steder i hele Danmark fra Aalborg til Allinge, men selvfølgelig mest koncentreret om de København, Århus og Odense hvor udvalget er bredest. Himmeriget var blandt de steder der fik to kåringer. Det samme var der til Koelschip (som jeg kun har besøgt en enkelt gang – det er dyrt, men det er også et fantastisk spændende sted) og Mig & Ølsnedkeren, som jeg efter et enkelt besøg godt kunne finde på at kalde det bedste sted i Århus.

Årets Ølnyhed 2016

Årets Ølnyhed 2016 ifølge Beertalk: Artezan Samiec Alfa BA

Det er bemærkelsesværdigt at hvor der i 2015 var syv ud af ti bloggere der kårede Amager Batch 1000, så var der i 2016 ikke en eneste øl der opnåede to kåringer. Selv kiggede jeg udenlands og pegede på Browar Artezan og Samiec Alfa BA. En storslået fadlagret imperial stout, der var hypet på Ratebeer og imponerede ved faktisk at leve op til det, da Himmeriget havde fået en fustage hjem som jeg smagte.

Årets Danske Bryggeri 2016

Som den sidste og vel nok mest prestigiøse kåring var det Årets Danske Bryggeri. Uafhængigt af hvad bryggeriet har leveret på nyhedsfronten, så er det her vi kårer det bryggeri der har leveret varen i det forgangne år. Når jeg har været på stamstedet Christian Firtal gennem året, så har hane 10 med “noget humlet fra Dry & Bitter” altid været det sikre, solide valg. De har i den grad leveret varen.

De har også leveret gode stærke og sorte øl, og endda en perfekt Kellerbier, og så må man ikke glemme tilknytningen til Fermentoren som jeg regner som mit stamværtshus i København. Amager Bryghus opnåede fire kåringer, der var tre til Dry & Bitter og to til Det Lille Bryggeri. Desuden var der kåringer til Randers Bryghus, Alefarm, Mikkeller og To Øl.

Vi tales ved i anden uge af december 2017!