Danish Beer Blog Awards 2021

Danish Beer Blog Awards 2021 har jeg valgt at gøre lidt anderledes end sædvanligt. Det er ikke en kåring i flere kategorier fra min side. I dag begynder anden hele uge af december, og i den uge har vi der blogger om øl kåret Danish Beer Blog Awards siden 2015. I 2019 blev der kåret vindere i seks kategorier, dengang for to år siden da Corona var en mexicansk øl og Covid-19 var en eksotisk virus i en fjern kinesisk provins. For et år siden klarede jeg fem kategorier, men de var præget af webshops og smagning derhjemme. De kåringer kunne jeg gentage, mere eller mindre ordret i år, men det ville jeg ikke. Derfor har jeg fundet på en helt anden tilgang. Fra Beertalk kommer der i år én enkelt award:

Tak til de der kæmper for mere ligeværdighed, inklusion og respekt i øllets verden.

Danish Beer Blog Awards 2021

2021 var året hvor #MeToo ramte ølverdenen, globalt og i Danmark. Men allerede i 2019 blev der sat fokus på kvinder i ølbranchen da GLOW startede i Danmark. Global Ladies Of Wort er et internationalt netværk hvor kvindelige bryggere, og andre kvinder i ølbranchen, mødes og styrker og støtter hinanden. Som altid når bryggere mødes, så brygges der også øl i GLOW-regi. Det er der ikke overraskende kommet fremragende øl ud af.

Den allerførste blev brygget i november 2019 på Amager Bryghus. Det kunne være min yndlings-IPA, hvis den blev brygget i fast sortiment. Long Before You Were Born, er genialt navngivet efter de ca. 10.000 år af menneskets historie hvor der var flere kvinder end mænd der bryggede øl. Og det var en bitter West Coast IPA. Der var kælet for aromahumlen og den var tør, tropisk og bitter, i den stil som var lige ved at få fodfæste da NEIPA tog ølverdenen med storm. Siden er der kommet mange flere gode øl til fra GLOW. Necroshine kan aktuelt findes på fad og dåse i Danmark. Det er dog ikke øllet der her skal fejres. Det er initiativet og netværket der skal nævnes som en del af min Danish Beer Blog Awards 2021.

GLOW Long Before You Were Born

MeToo

Når #MeToo blev et emne i ølbranchen, så ligger en stor del af æren på en enkelt instagram-konto. Bryggeren Brienne Allan står bag kontoen @Ratmagnet. Hun begyndte i forsommeren at dele andres historier om sexisme i ølbranchen. Det greb om sig og hun fik ikke bare mange, men virkelig mange historier tilsendt. Dønningerne har endnu ikke lagt sig. En del har sagt undskyld og forladt branchen, men der er sikkert stadig rigtig langt til at alt bliver som det burde være. Jeg har selv mistet nogle helte som viste sig at have en mørk bagside, jeg som midaldrende mand ikke møder. Et skridt af gangen skal ølbranchen, som så mange andre brancher se sig selv i øjnene og finde veje til at gøre det bedre.

Vi kan alle sammen gøre noget for at det bliver bedre og lettere at være kvinde i ølbranchen. Vi kan sikkert alle sammen vise mere respekt. Når du år på værtshus eller ølbar, så regn med at hende der serverer din øl ved mere om den end dig der bare skal drikke den. Når du møder bryggeriet til ølfestival eller i andre sammenhæng, så forvent som udgangspunkt at hende der skænker din øl også er hende der har brygget den. Når du er i byen med vennerne, så stop din kammerat der synes at hele værtshuset skal nyde godt af hans skurvognshumor. Det har aldrig været i orden, og slet ikke uden for skurvognen.

Afslutningsvis:

Jeg tør godt stå inde for at jeg selv er et ordentligt menneske når jeg er ædru. Men når der kommer godt øl på bordet kan jeg også ende med at være særdeles stang-bacardi. Jeg er med garanti pisse-irriterende. Men jeg håber inderligt at jeg ikke er upassende og grænseoverskridende. Skål!

GLOW Necroshine - wiener lager

One Reply to “Danish Beer Blog Awards 2021”

Leave a Reply