Dag 3: Årets Påskebryg 2020
Først tog jeg de undergærede øl der burde være de klassiske danske påskebryg. Derefter kom de overvejende humlede forårsbryg. I denne tredje og sidste del er det rodekassen med diverse påske- og forårsbryg af andre typer.

Indslev Påskehvede (6,0%)
En tåget gylden øl, der bedst betegnes som en stærk hefeweizen. Duften er maltet og krydret med nelliker og vanilje, og noter af citrus og umoden banan. Smagen er ret tør for en weissbier, med banan, krydderier og lidt mere humle end man er vant til. Jeg har elsket denne øl siden den først dukkede op. Det var tilbage før jeg selv var tilknyttet Indslev, og selv om jeg ikke er det længere, er jeg glad for at den stadig er god. 4 stjerner

Svaneke Påskefrokost (6,5%)
En tåget, lys gylden øl der betegnes som en “Saison IPA”. Duften er krydret med nellike, allehånde og vanilje, foruden noter af baguette, lime og citronskal. Tør, lidt krydret smag med en fin humlekarakter af urter og citrus. Den har en god og markant humlebitter afslutning. Det er ikke De La Senne eller De Ranke, men det er bedre end ingenting. 3½ stjerner

Ørbæk Påskebryg (7,2%)
En tåget, kobberfarvet stærk brown ale. Dufter af toffee, chokolade og finsk lakrids med en antydning af tørret frugt. Sødlig maltet smag med mælkechokolade og lakrids. Det er en velbrygget og meget let tilgængelig øl, men jeg er ikke helt sikker på hvad den skal som påskebryg. Ørbæk anbefaler den selv til eksempelvis pulled pork og spaghetti carbonara… Der var mere påske over det, dengang Ørbæk Påskebryg var en af Danmarks bedste bockøl. 3½ stjerner

Willemoes Påske Ale (8,0%)
En let tåget, mørk ravfarvet øl af engelsk tilsnit. Maltet aroma af kiks og brødskorpe, med frugtnoter af rosiner, brændte figner og bobletyggegummi, og tydelig alkohol. Sød og overvejende maltet smag, med en varmende alkohol der er lige på kanten til det sprittede. Det er en af de få øl i testen hvor alkoholprocenten siger højtidsøl, og den fungerer hæderligt. 3 stjerner
Indslev Frederiks Påskebryg
Tåget, lys gylden øl af saisontypen, brygget på 50% hvedemalt. Aromaen er krydret med nellike og sort peber, og en note af umoden banan. Tør og krydret smag, med en afslutning der er mere tør en humlebitter. Det er en velbrygget øl, men dele nok vandene, især blandt hvede- eller saisonfundamentalister. 3 stjerner
Fur Alkoholfri Påske Ale (0,5%)
En klar mørkgylden øl med meget begrænset skumkrone. Den dufter af korn, græs og mask (maltresterne efter brygning). Ikke indbydende, men heller ikke frastødende. Smagen er sødlig og maltet med præg af sød, ugæret urt, men også pæne maltnoter af brød og kiks og en hæderlig humlet afslutning. 2 stjerner
Nørrebro Dronning Louises Påske Ale (3,7%)
En let tåget gylden øl med engelsk inspiration. Aromaen, som må skyldes engelsk humle, har noter af bær, græs, krydderurter, og en anden urt som det stadig er ulovligt at dyrke og ryge i Danmark. Smagen er sødlig maltet og humlet med en ret kraftig bitterhed. Den rammer ikke den fylde og kompleksitet som den engelske inspiration lægger op til, og man skal lige finde hoved og hale i den før man evt. kan værdsætte den. 2 stjerner
Skands Påskebryg (6,2%)
En klar, mørkgylden øl med engelsk inspiration. Kraftig duft af modne røde æbler og abrikos, på en baggrund af kiks og brødskorpe. Smagen er sød og fyldig, med kiks, karamel og frugt, og en overtone af alkohol. Duft, sødme, og alkohol synes jeg slet ikke fungerer harmonisk sammen. 2 stjerner
Fur Påskefrokost (2,7%)
En klar, gylden øl der dufter af korn og diacetyl (ølfejl der smager klistret af smør/flødekaramel/labre larver). Tynd og sødlig smag præget af malt, diacetyl og sød, ugæret urt. Der er en fin humlebitterhed i eftersmagen, men det kan ikke redde denne øl. 1 stjerne
Årets Påskebryg
Bryggeriforeningen har sendt Beertalk 30 forskellige påskebryg og forårsbryg som jeg kan skrive om. Jeg har løseligt delt dem i tre grupper som skal smages. Først de undergærede typer, de klassiske danske påskebryg. Derefter pale ales og IPA, de typiske forårsbryg. Og til sidst alt det andet: Saison, hvedeøl og engelske ales. Til allersidst samler jeg op med en konklusion hvor de bedste øl kåres.
Jeg plejer ikke at give karakter, men når nu der er så mange øl, så er det nok en måde at gøre det mere overskueligt. Jeg bruger 0-5 stjerner, samme system som også er blevet indført til alle anmeldelser i bladet ØLentusiasteN. Jeg vil gerne udnytte hele skalaen for at gøre det lidt mere interessant. Det bliver kedeligt hvis alle øl ligger på 2½ eller 3, så jeg har rundet de bedste lidt op og de ringeste lidt ned. Ellers er det vel sammenligneligt med Untappd og Ratebeer.
One Reply to “Dag 3: Årets Påskebryg 2020”