Dag 2: Årets Påskebryg 2020
Afsnit et i denne serie handlede om de undergærede, klassiske påskebryg. Nogle af bock-type, andre af en mildere, uspecificeret guldølstype. I dette afsnit handler det om Forårsbryg og pale ales. Forårsbryg er et navn der er opfundet for at udvide sæsonen, og er samtidig også en lidt anden genre. Hvor påskebryggen er rettet mod spisebordet, så er der her generelt mere fokus på humleduft og forårsfornemmelser.

Herslev Forårsbryg (8,0%)
En tåget gylden øl af belgisk snit. Den dufter af krydret belgisk gær, med overtoner af citrus. Smagen er sødlig, men med en solid humlebitterhed til at balancere den. Det er længe siden jeg fik min første Herslev Forår, og fra den gang husker jeg den som præget af mere citrushumle og mine belgisk gær. Under alle omstændigheder er det en flot, velhumlet tripel i sin nuværende form. Velegnet til en de første kølige forårsdage på terrassen. 4 stjerner

Herslev Påskebryg (6,0%)
Påskebryggen fra Herslev Bryghus angives som en pale ale, og det er en fuldstændig klassisk en af slagsen. En tåget, ravfarvet øl, Humleduften er af citrus, blomster og græsplæne, og suppleres af tydelige maltnoter. Brødskorpe og kiks træder endnu mere tydeligt frem i smagen, og den gode humlesmag følges af en god bitter afslutning. Old school pale ale i flot balance for dem der elsker originalen fra Sierra Nevada. 3½ stjerner

Jacobsen Påske Pale Ale (5,5%)
En klar, lys ravfarvet øl. Duften er balanceret mellem maltede noter af baguette, og humlede noter af citrus og blomster. Smagen er sødlig, men flot balanceret med malt, citrus og en god humlebitterhed. Den stikker ikke ud eller imponerer på noget særligt parameter, men er bare bundsolid og velkomponeret. Jeg tror den går lige godt til spisebordet og terrassen. 3½ stjerner.

Jacobsen Forårsbryg (6,3%)
En klar og lys ravfarvet amber ale. Duften er overvejende blomstret, med noter af græs og en maltet overtone af kiks og rugbrød. Smagen er ret sød med blomstrede og maltede noter. Der er knap tilstrækkelig bitterhed til at balancere den søde øl. Jeg synes at en øl til det spæde solskinsvejr skal være humlet og lidt frisk i det, men vil man have en sød og blomstret øl, så fås det ikke meget bedre. 3 stjerner
Fuglsang Early Bird (5,5%)
En klar mørkgylden pale ale. Duften er overvejende maltet, med en antydning af citrus. Smagen er sødlig og maltet, med en lidt skarp bitterhed. Humlekarakteren af simcoe og cascade minder desværre lidt om opvaskemiddel med citrus. Early Bird var bedst de første par år den var på markedet. 2½ stjerner
Ørbæk Fynsk Påske (5,8%)
Forårsbryggen er gået full circle, og man kan nu få en påskeudgave af Ørbæks klassiker Fynsk Forår. Det er en helt uklar, gylden New England IPA, naturligvis tilsat hyldeblomst. Den dufter mest af hyldeblomst, med lidt citrus og brødskorpe i baggrunden. Smagen er udpræget sød, med hyldeblomst lagt som et tæppe henover en middelmådig NEIPA. Ubetinget rettet mod dem der elsker originalen. 2½ stjerner
Willemoes Forårs IPA (6,5%)
En let tåget, mørkgylden øl. En lidt svag duft, med noter af citrus og blomster. Smagen er sødlig maltet, med frugtnoter, især citrus. Der er lidt våd pap i eftersmagen og en lidt skarp bitterhed som nok skyldes at der er tilført rigtig grapefrugt frem for humle. 2 stjerner
Skands Forårsbryg (4,6%)
En klar, gylden pale ale. En lidt tung maltet aroma af brød og kiks, med svage citrusnoter. Smagen er ligeledes maltet, og også lidt sød og tung i det. Der er en antydning af vådt pap, og den har lidt karakter som en pale ale der er blevet for gammel. Etiketten er uden dato, men de øvrige øl i sendingen var friske, mange tappet i februar. 2 stjerner
Braunstein Forårsbryg (6,0%)
En let tåget lys gylden øl af steambeer-typen ifølge bryggeriet. Den dufter af brødskorpe og citrus, men med en overtone af fenoler, her i form af sort peber. Smagen er tør og krydret, med både malt, frugt og peber i spil, foruden lidt brændt plastik for at understrege det fenoliske. Den peger i retning af steambeer, men den er ikke vellykket. 1½ stjerner

Årets Påskebryg
Bryggeriforeningen har sendt Beertalk 30 forskellige påskebryg og forårsbryg som jeg kan skrive om. Jeg har løseligt delt dem i tre grupper som skal smages. Først de undergærede typer, de klassiske danske påskebryg. Derefter pale ales og IPA, de typiske forårsbryg. Og til sidst alt det andet: Saison, hvedeøl og engelske ales. Til sidst samler jeg op med en konklusion hvor de bedste øl kåres.
Jeg plejer ikke at give karakter, men når nu der er så mange øl, så er det nok en måde at gøre det mere overskueligt. Jeg bruger 0-5 stjerner, samme system som også er blevet indført til alle anmeldelser i bladet ØLentusiasteN. Jeg vil gerne udnytte hele skalaen for at gøre det lidt mere interessant. Det bliver kedeligt hvis alle øl ligger på 2½ eller 3, så jeg har rundet de bedste lidt op og de ringeste lidt ned. Ellers er det vel sammenligneligt med Untappd og Ratebeer.
2 Replies to “Dag 2: Årets Påskebryg 2020”