Coolship Brewing Birkebark Raw Ale

På det østfynske vikingemuseum Ladby brygges der øl med inspiration fra vikingetiden. Det sker i samarbejde med Munkebo Brewery, under navnet Coolship Brewing. Der brygges i udhulede træstammer, vandet opvarmes med varme sten, der bruges ikke humle, og urten koges ikke som den ellers bliver i al moderne brygning. Første resultat er øllen Birkebark Raw Ale, en krydret amber ale på 4,3%.

Coolship Birkebark Raw Ale fra Munkebo Brewing

Før jul kom Claus forbi med et eksemplar til mig, og nu er den også blevet smagt og beskrevet. Det er en uklar, ravfarvet øl der har et cremefarvet skum der hurtigt er væk igen. Første indtryk af duften indeholder tydelige noter af malurt, men ellers en helt unik krydret profil.

Der er urter og en antydning af enebær – øllet er krydret med både malurt og enebær, ud over birkebark. Der er også en duft af skovbund med jordagtige noter af svampe, bark og blade, og endelig er der overtoner af kirsebær fra bryggeriets egen Munkebo-gær.

Smagen er let syrlig, med noter af træ, urter og frugt. Mit sarte smageapparat oplever desværre også bagegær og en ubehagelig, røget note fra gæringen. Malurten er mere tydelig i duften end i smagen, så det er ikke en bitter øl.

Etiketten på Coolship Birkebark Raw Ale

Med sine meget unikke karakteristika er Birkebark Raw Ale bestemt en tilvænningssag, men den vil bestemt godt kunne finde et publikum. I virkeligheden er den nu nok mest egnet som oplevelse på museet Skulle den sælges kommercielt ville den nok blive ret dyr, og den er ikke unik og spændende nok til at finde et publikum i de kredse hvor man er villig til at betale mange penge for øllet.

Den blev brygget 10. oktober, og med lav alkoholprocent og ingen humle er det indlysende nok en meget sart øl. En kammerat der har smagt den i to omgange siger at syrligheden først er kommet til efter jul.

Leave a Reply