Carlsberg Brewmasters Collection – et trafiklys af øl

Carlsberg Brewmasters Collection, rød, gul og grøn dåseøl.Carlsberg lancerede for nylig tre nye øl under titlen Brewmasters Collection. Det er billige øl, men andre typer end mainstream pilsner. De er lækkert pakket ind i matterede dåser i tre farver, og brygmestrenes signatur på dåsen signalerer kvalitet. De sendes på markedet i en fire-styks pakke, som indtil videre har været solgt til 25 kr. altså under en tyver pr. liter øl. Sammen med alkohol-styrker på maks. 5,2% signalerer det lette og let tilgængelige øl eller session beers, som man i stor stil kan købe til en festlig aften som alternativ til en kasse pilsnere.

Spørgsmålet er så om smagen er discount eller kvalitet, eller om man i det mindste kan sige at de smager acceptabelt til prisen. For mit eget vedkommende har jeg intet problem med at drikke en stribe pilsnere på en festlig aften. Og det har målgruppen for disse øl jo selvsagt heller ikke. Jeg tog systematisk fat, efter forventet intensitet, Steam Beer, Irish Red Ale, og India Pale Ale.

Carlsberg Brewmasters Collection California Steam BeerCalifornia Steam Beer er en mellemting mellem pilsner og pale ale, en gylden øl gæret på pilsnergær, ved varmere temperaturer. Mit første indtryk af duften var pilsnermalt og DMS, et biprodukt af brygningen som dufter af kogt kål eller dåsemajs, og som har sin plads i pilsnere som Jever og Grøn Tuborg. Her virker det ret anmassende, men får trods alt hurtigt følgeskab af frugtagtige noter som røde æbler, fersken og clementin. Smagen er sødlig maltet og frugtagtig, og trods et ret industrielt præg glider den let ned.

Carlsberg Brewmasters Collection Irish Red AleIrish Red Ale burde vel ret beset minde om den karamelsøde Kilkenny, som ikke er en øl eller en type der siger mig noget videre. I Carlsbergs fortolkning er den ravfarvet som den skal, men duften er meget præget af let støvet korn med en smule DMS og ganske svag frugt. Smagen er sød og maltet med en frugtagtig note, men helt uden den fede karamelsødme jeg forventede. Tværtimod er der en smule syrlighed i eftersmagen som ikke klæder øllet. Jeg er ikke begejstret, og jeg kan ikke engang sige at den trods alt rammer typen.

Carlsberg Brewmasters Collection India Pale AleIndia Pale Ale er på alle leder og kanter en amerikansk pale ale der er navngivet forkert. En IPA på 5,2% skal være særdeles humlet for at kunne bære navnet. Det er den ikke, men det er en acceptabel pale ale. En mørk gylden øl med et pænt holdbart skum. Den dufter af malt og en meget grøn humlekarakter af græs og fyrenåle. Smagen er sødlig og maltet med samme humlekarakter og en mildt bitter afslutning. Jeg ville nok hellere tilbringe en aften i selskab med tilsvarende øl som Ølfabrikken Pale Ale og Fuglsang Early Bird.

4 stk Carlsberg Brewmasters Collection for 25 kr. Der skal sælges store mængder
4 stk Carlsberg Brewmasters Collection for 25 kr. Der skal sælges store mængder

Alle tre øl har et industrielt præg af at der er skudt nogle genveje for at holde prisen nede. Stor ølkunst er det ikke, men Steam Beer og IPA er godtkendt som fornuftig øl til pengene, mens Irish Red Ale er en øl jeg aldrig kommer til at drikke igen. De er ikke “bedre” eller “mere velsmagende” end den gode gamle Carlsberg pilsner, men et godt supplement som kan gøre en aften med billige dåseøl mere varieret. Og forhåbentlig give nogle nye øldrikkere mod på at kaste sig ud i endnu flere nye oplevelser.

One Reply to “Carlsberg Brewmasters Collection – et trafiklys af øl”

Leave a Reply