Besøg og rundvisning på Uneticky Pivovar

Uneticky Pivovar ligger usandsynligt smukt
Uneticky Pivovar ligger usandsynligt smukt

For en måneds tid siden var jeg igen en tur til Prag, og her besøgte vi Uneticky Pivovar. Det er et fantastisk dejligt bryggeri der brygger fantastisk dejligt øl, og det var herligt endelig at få besøgt stedet. Unetice er en lille landsby uden for Prag, og har en lang tradition for at have et bryggeri som samlingspunkt.

Man gætter på at bryggeriet stammer fra 1710, og det var for hundrede år siden et af områdets mest betydningsfulde bryggerier. Det blev desværre effektiviseret bort under kommunismen, og lukkede i 1951. I 2011 blev bryggeriet genåbnet af Tkadlec-familien, der havde en klar ambition om at brygge traditionelt tjekkisk øl, uden skelen til amerikansk craft beer som så mange andre nye tjekkiske bryggerier lader sig inspirere af.

Stepan Tkadlec tapper øl direkte fra tanken
Stepan Tkadlec tapper øl direkte fra tanken

Satsningen var helt rigtig, og i dag brygger de noget af Tjekkiets bedste øl, meget bedre end det (i bedste fald middelmådige) pale ale og stout de andre bryggerier sprøjter ud. Vi blev vist rundt på bryggeriet af Stepan Tkadlec, og der var ingen tvivl om at passionen er der for de originale tjekkiske metoder. Vi var i Prag på en slags studietur i pilsner, så vi gik en del i dybden med metoderne. Håndbryggere, tag notesblokken frem.

Uneticky Pivovar Uneticke 10 og Uneticke 12

Der brygges på god, gulvmaltet tjekkisk pilsnermalt. Den lette 3,8% lyse lagerøl (pilsner), Uneticke 10 brygges på ren pilsnermalt, mens den stærkere 4,9% lyse lagerøl, Uneticke 12 brygges på 95% pilsnermalt og 5% münchenermalt. I et almindeligt bryg på 2500 liter, bruges 5 kg humle. Man bruger humlen Sladek, som er en videreudvikling af den traditionelle Saaz-humle, som har et højere indhold af alfasyre, dvs. mere bitterhed.

Den gode pilsner fra Uneticky Pivovar gæres i åbne kar
Den gode pilsner fra Uneticky Pivovar gæres i åbne kar

Øllet gæres omkring en uge ved 11 grader, i åbne gærkar, hvilket er en uadskillelig del af den tjekkiske brygtradition. Derefter modner øllet omkring tre uger tæt på frysepunktet i lukkede cylindrokoniske tanke som man ser dem i alle verdens bryggerier i dag. Når det er færdigt serveres det hurtigst muligt, og halvdelen af øllets kvalitet består naturligvis i at det serveres friskt.

90% af bryggeriets produktion sælges på fustager, fortrinsvis til værtshuse i Prag og omegn, men i ganske få tilfælde også længere væk – blandt andet på Himmeriget, ølbaren der åbnede i foråret på Åboulevarden på Frederiksberg/Nørrebro. De sidste 10% serveres på bryggeriets restaurant og biergarten, eller de lokale køber det med hjem fra bryggeriet i de to liters plastikflasker der er god tjekkisk tradition.

Svinekæber med kartoffelmos
Svinekæber med kartoffelmos

Da vi besøgte bryggeriet startede vi med en hurtig omgang frokost før rundvisningen. Jeg fik svinekæber med kartoffelmos, naturligvis til helt urimeligt rimelige priser, sådan som det nu engang er så  snart man kommer uden for Prag. Vi nåede også igennem en hel del øl uden at blive fattige af det.

Dagens udvalg på Uneticky PivovarJeg troede egentlig kun de bryggede deres to styrker af lys lager, men det viser sig at de også nogle gange brygger lidt sæsonøl. Vi fik en 4,6% lidt mørkere lagerøl brygget med rug. En spændende øl der havde en lidt dybere maltsmag, men omvendt manglede lidt af den forfriskende kvalitet som især 10eren har.

Åbent! Bemærk at priserne på frokostretterne skal deles med 3,3 for at få priser i danske kroner.
Åbent! Bemærk at priserne på frokostretterne skal deles med 3,3 for at få priser i danske kroner.

Man kan som nævnt også få øllet i Prag, og for den sags skyld i Danmark, og de går virkelig op i friskheden af det øl der serveres, så det smager fantastisk overalt. Til gengæld er der noget autentisk og enormt hyggeligt ved at besøge selve bryggeriet, så det må klart anbefales. Unetice ligger tyve minutters kørsel fra Prag centrum, og det var klart en fordel at være en gruppe så vi kunne dele en taxi, eller i vores tilfælde en minibus.

Leave a Reply