Bernard Familiebryggeri – Bryggeribesøg i Tjekkiet

Bernard er et af de virkelig store af de små bryggerier i Tjekkiet. Her var vi også på besøg som en del af min øltur til Tjekkiet for nylig. Bryggeriet, der officielt hedder Rodinný pivovar Bernard eller Familiebryggeriet Bernard brygger mange millioner liter øl om året, og sidder på 1,7% af det tjekkiske marked. Produktionen er i voldsom vækst, men de har en helt klar filosofi om at levere højeste kvalitet og bedste håndværk.

Det gamle bryggeri Rodinny pivovar Bernard holdes i flot stand, i modsætning til den ruin der blev overtaget i 1991
Det gamle bryggeri Rodinny pivovar Bernard holdes i flot stand, i modsætning til den ruin der blev overtaget i 1991

Før vi var på bryggeribesøg kendte jeg ikke meget til bryggeriet og dets historie. Til gengæld kendte jeg øllet, og har altid ment at det var fremragende, blandt de bedste store bryggerier i Tjekkiet. Der var et sted i Prags turistcentrum der havde en perfekt ufiltreret Bernard, men stedet er desværre gået over til Urquell, så jeg skal have fundet et nyt sted i Prag.

Tjekkiet-ekspeditionen på bryggerirundvisning
Tjekkiet-ekspeditionen på bryggerirundvisning

Det gamle bryggeri ligger i Humpolec, en god times kørsel syd-øst for Prag.  Det blev købt af Stanislav Bernard, Josef Vávra og Rudolf Šmejkal i første runde af privatisering efter kommunismen. Deres ambition var at skabe en mærkevare, en øl af højeste kvalitet. Derfor valgte de at bruge Bernards navn, frem for bynavnet, der efter 50 år som statsbryggeri havde fået et dårligt ry.

Fornyelse

Det er lykkedes godt, og efter bare ti år manglede der i 2001 kapital til omfattende udvidelser. Derfor blev der indgået et partnerskab med belgiske Duvel-Moortgat, som siden da har ejet halvdelen af Bernard, men ikke blander sig i den daglige drift. Produktionen nåede i 2015 næsten op på 30 millioner liter øl, og med en årlig vækst på 10% må man bestemt have rundet det tal i 2016.

Kobber skal der til
Kobber skal der til

Der brygges i flotte kobberkedler, men det er først efter selve brygningen at Bernard skiller sig ud fra alverdens industribryggerier. Der gæres ganske vist i “moderne” cylindrokoniske tanke, altså mange meter høje tanke med mange, mange tusind liter, som både optimerer pladsforbruget og gæringsprocessen set fra bryggeriets synspunkt. Til at begynde med blev der også gæret i klassiske åbne tanke, som for eksempel på Uneticky Pivovar, men det var man af pladshensyn nødt til at gå bort fra.

De store, vandrette lagertanke på Bernard. Rustfrit stål skal der til!
De store, vandrette lagertanke på Bernard. Rustfrit stål skal der til!

Efter gæringen, som tager en uges tid, pumpes øllet til gengæld over på horisontale lagertanke, til den langsomme modning som er pilsnerøllets virkelige  hemmelighed. På de vandrette tanke er øllet ikke “stablet” så højt, og dermed skabes ikke det samme tryk i bunden af tanken. Det giver ifølge tjekkiske bryggere en renere og rundere øl. I Danmark kendes princippet fra Hancock, der også følger de klassiske tjekkiske dyder.

De ældre lagertanke står stadig på bryggeriet og bruges til mindre bryg.
De ældre lagertanke står stadig på bryggeriet og bruges til mindre bryg.

Nej til High Gravity Brewing

Hvad der overraskede mig endnu mere er at Bernard ikke benytter High Gravity Brewing. I Tjekkiet bruges indbrygningsprocenten som styrkebetegnelse på øllet og Bernard brygger lys lagerøl på både 10°, 11° og 12° (hhv. 3,8%, 4,5% og 4,9% alkohol). Da vi besøgte lagerkælderen, lagde jeg mærke til at der var tanke med de forskellige styrker.

På et bryggeri der brygger mange millioner liter øl om året ville det normale være at brygge én fast lys øl, og så blande den op/fortynde den til de forskellige styrker efterfølgende for at spare på kapaciteten. High Gravity Brewing er selve grundlaget for de millionbryggerier der sprøjter ligegyldig industripilsner ud, men bruges også af trods alt mere ambitiøse bryggerier.

Et udvalg af de gode Bernard-øl

Efter rundvisning var der ølsmagning. Vi smagte de tre styrker pilsner i to versioner. Den klassiske rene øl, og den levende kvasnicová version Al øllet er upasteuriseret, men mikrofiltreret, så for også at tappe levende øl på flaske tilsættes efterfølgende en lille mængde levende gær.

Smagning

Det er fantastisk god pilsner med en rund og fyldig maltsmag, og frem for alt en god, kraftig humlesmag. I den lettere 10° udgave smager humlen mere igennem, i den tungere 12° udgave er det malten der træder lidt kraftigere frem. Jeg foretrak generelt de rene versioner. I fadøl kan den levende kvasnicova godt være lidt mere fyldig, men jeg synes også at jeg fornemmede en smule forstyrrende gærsmag.

Bernard kan også være rebelske, og deres markesføring kan både være ironisk-provokerende som her, eller kommentere på aktuelle politiske sager i Tjekkiet.
Bernard kan også være rebelske, og deres markesføring kan både være ironisk-provokerende som her, eller kommentere på aktuelle politiske sager i Tjekkiet. Stanislav Bernard ses også ofte på TV som kommentator på sager om øl.

Bernard laver også en fin mørk øl. Bernard Černý Ležák 12° hører til de sødere af mørke tjekkiske lagerøl, med en fyldig toastet maltsmag. Yderligere har Bernard taget kampen op med den nye trend af udenlandsk inspireret mikrobryg og har lanceret en IPA på 5,6% med tre tjekkiske humletyper, og en Bernard Bohemian Ale på 8,2% der med en koriandertung belgisk profil låner lidt inspiration fra moderselskabets Duvel.

Jeg kan godt have et problem med flaskeøl i forhold til fadøl fra de mindste tjekkiske bryggerier, men på Bernard er der styr på processerne. Øllet smager næsten lige så godt frisk fra flaske som frisk fra fad. Jeg ved at det kan fås i Danmark, men ikke helt hvor. Endnu bedre er det selvfølgelig at drikke det i Tjekkiet på et værtshus med styr på øllet. Så er det helt oppe på samme niveau som frisk Pilsner Urquell.

One Reply to “Bernard Familiebryggeri – Bryggeribesøg i Tjekkiet”

Leave a Reply