Beer FAQ – Anmeldelse af ny amerikansk ølbog

Beer FAQ er en ny amerikansk grundbog om øl, skrevet af Jeff Cioletti og den forsøger at dække alle de ofte stillede spørgsmål om øl. Lad det være sagt med det samme, det er en rigtig god grundbog og et nyttigt opslagsværk hvis man som dansker har en dybdegående interesse om øl og gerne vil kende den nye amerikanske ølkultur bedre. Beer FAQ lægger som så mange andre ølbøger ud med en tur gennem bryggeriet og man får et kort og præcist indtryk af hvordan øllet brygges. Derefter er der gennemgang af de store klassiske øltyper, såvel som de nyeste trends.
Der er en historisk oversigt over ølkulturen i de fire klassiske øllande Tyskland, Belgien, England og Tjekkiet. Herefter tager den virkelig fat, og det er herfra at den danske læser kan får noget der adskiller sig fra vores gode danske grundbøger om øl. Der gives en grundig gennemgang af den amerikanske ølhistorie, fra tyske emigranters bryggerier, over forbudstiden og den efterfølgende industrielle ensretning, til den store opblomstring af mikrobryggerier, der med tiden voksede sig så store at de måtte finde på en anden betegnelse og opfandt ordet craft beer.
Efter det historiske oprids, går Beer FAQ i dybden med amerikansk craft beers nye historie. Der er korte gennemgange af adskillige betydningsfulde bryggeriers historie, fra Anchor som Fritz Maytag købte i 1965 og omskabte til Amerikas første moderne mikrobryggeri, til Hill Farmstead der åbnede i 2010. I øvrigt med den danske krølle at forfatteren snakkede med Shaun Hill på Ølbaren i 2009. På det tidspunkt arbejdede Shaun stadig på Nørrebro Bryghus, men kunne fortælle detaljeret om det bryggeri han skulle hjem og åbne.
Efter den grundige gennemgang af amerikansk øl, er der to hurtige jordomrejser. Hvad er de vigtige bryggerier i al verdens lande, og hvor ligger de vigtige ølbarer i USA og resten af verden. I Danmark får Mikkeller og Nørrebro Bryghus en selvstændig omtale. Når man har i baghovedet at forfatteren var i Danmark i 2009, så giver det nok meget god mening.

I introduktionen til Danmark bruges der også lidt plads på at rose Carlsberg, verdens fjerdestørste bryggeri, for ikke at have bekriget mikrobryggerierne som Budweiser, Miller og Coors gør i USA, men tværtimod arbejde sammen med de nye, og i form af Jacobsen taget udfordringen op med store ambitioner. Af danske værtshuse er der blevet plads til Ølbaren og Ørsted Ølbar. Med al respekt for disse dejlige steder, så tænker jeg at en hurtig netsøgning ville have været på sin plads når forfatteren så åbenbart ikke har været forbi København i syv år.
Beer FAQ slutter af med diverse kapitler om øllets udenomsværk. Kender du det amerikanske “three tier distribution system”, som er lovgivning der er til for at undgå monopoltilstande? Der er også en grundig artikel om ølglas med gennemgang af de klassiske og nyere glastyper, og ikke mindst en forklaring på hvorfor et veldesignet glas betyder noget for oplevelsen. Og så alligeveldet understreges også at det vigtigste i sidste ende altid trods alt er det øl der kommer i glasset.
Der er også afsnit om ølfestivaler og beer weeks, det misundelsesværdige amerikanske fænomen hvor en hel by i en uge omdanner byens ølsteder til en stor levende festival. Mikkeller forsøger at få noget tilsvarende op at stå i ugen op til CBC, og sidste år var det absolut ikke ueffent.
Så er der det forventelige afsnit om øl og mad, og det mindre ventede afsnit om øl og cocktails. Der er et overraskende og meget underholdende afsnit om øl på film, og selvfølgelig et afsnit om ”breweriana”, alle de samleobjekter der følger med øllet, fra antikke øldåser over oplukkere til emaljeskilte.
Bogen er skrevet på et let tilgængeligt og behageligt engelsk. Til tider er det yderst kortfattet, og man får i hvert fald ikke de evige gentagelser som kendetegner amerikanske lærebøger. Bogen er på 370 sider, og det er fordi forfatteren har så meget på hjerte, ikke fordi han får betaling pr. side.
Jeg vil anbefale Beer FAQ, dels til ølelskeren der har en god bogreol, men mangler en god bog om Amerika, og et nutidigt globalt overblik, dels til den der planlægger en ølrejse til USA og gerne vil have mest mulig baggrundsviden på plads før turen.
Bogen kan købes på Amazon.co.uk til £17,95.