Årets Udenlandske Bryggeri 2018 – Danish Beer Blog Awards

Årets Udenlandske Bryggeri 2018 er 3 Fonteinen. I et år der i høj grad har været præget af store lambic-oplevelser har 3 Fonteinen været i særklasse. Det har de sådan set altid, så længe jeg kan huske har det været min foretrukne geuze. Lidt mere kompleks end Girardin, og lidt mere balanceret end Cantillon.
I 2018 har jeg smagt helt enormt mange særlige udgaver, og en del af skønheden ved 3 Fonteinen er at det stort set holder vand hver eneste gang. Cantillon laver også mange særudgaver, og eksperimenterer meget, men niveauet er til gengæld også svingende. Hos 3 Fonteinen er det langt hen ad vejen nye blends af geuze frem for eksperimenterende frugter og fade, men det er stadig nyt, spændende og overraskende i de små nuancer.

Geuze er nemlig ikke bare geuze. Ved at blende forskellige årgange (1, 2, 3 og endda 4 år gammelt) og simpelthen lambic der har modnet i forskellige tønder med lidt forskelligt mikroflora, kan den dygtige blender skabe meget forskellige nuancer i sin geuze.
I begyndelsen af maj besøgte jeg Lambik-o-Droom, som er bryggeriets nyetablerede smagelokaler. I smukt solskin på en grøn græsplæne smagte vi diverse sjældenheder, herunder nogle af de mere unikke og eksperimenterende øl, for eksempel med gule ferskner, hvide ferskner og et mix af de to slags.
Nye variationer af 3 Fonteinen er også dukket op på smagninger i Ratebeer-gruppen i Odense, ikke mindst en legendarisk aften i oktober. Der blev smagt og sammenlignet ikke mindre end 11 forskellige. Der var kriek og andet frugtlambik, der var særlige geuze, og der var forskellige varianter af Cuvée Armand & Gaston, en særlig geuze kun blandet af lambic der er brygget på 3 Fonteinen.

Virksomheden kan dateres tilbage til 1883 hvor en café og lambic-blender åbnede midt i byen Beersel, lidt syd for Bruxelles. I 1953 blev den købt af Gaston Debelder, far til den nuværende ejer, Armand Debelder. Der blev blendet lambic, der var opkøbt fra eksempelvis Boon, Lindemans og Girardin.
Først i 1999 blev der installeret et eget bryggeri. I 2009 gjorde en fejl i klimakontrollen på lageret at 80.000 flasker lambic kom op på 60 grader og var ødelagte. Det der kunne reddes blev destilleret til Eau de Vie, og den lambic der lå på tønder og ikke var omfattet af katastrofen blev brugt til særlige blends.

Disse særlige øl gav økonomisk grundlag for at fortsætte forretningen, og viste måske også at der var penge at hente i at lave særlige udgivelser og ikke altid bare standard-geuze og -kriek. Det har skabt hype omkring 3 Fonteinen, og gjort øllet markant dyrere, men spørgsmålet er om ikke det var det værd i forhold til alternativet – at Armand havde fundet på noget andet at lave.
2018 har været et ganske særligt år for mit forhold til 3 Fonteinen, men det er altid et bryggeri der står mit hjerte meget, meget nær.
2 Replies to “Årets Udenlandske Bryggeri 2018 – Danish Beer Blog Awards”