Amager Maraton: Days of Barley and Roses

Amager Bryghus The Days of Barley and Roses barleywine Niepoort EditionAmager-ugen rundes af med The Days of Barley and Roses Niepoort Edition, som lover guld: God barley wine lagret på portvinsfad. Det er endnu en øl i serien af fadlagrede øl der blev præsenteret i slutningen af april måned, og er en 11 måneder fadlagret version af The Days of Barley and Roses fra Copenhagen Beer Celebration 2013.

Øllet er lagret på portvinsfade fra huset Niepoort – et hus der har legandarisk status i den danske ølverden (eller min ølverden i det mindste) siden Nørrebro Bryghus fik nogle fade hjem og med deres Lille Korkny Ale skabte noget af det bedste fadlagrede barley wine verden har set. Om Amager bevidst forsøger at leve op til den eller bare er meget tæt på at ramme er ikke til at sige, men det er godt.

The Days of Barley and Roses Niepoort Edition. Portvinsfadlagret barley wine fra Amager BryghusFarven er dyb kobber-rød og der er et pænt og holdbart cremefarvet skum. Duften er af malt og tørret frugt, med lidt karamel, alkohol og dessertvin. Der er lige en ganske svag støvet note af oxidering som nok stammer fra 11 måneder på træfad, men det er en af den slags “ølfejl” som er acceptable og forventelige i bestemte typer øl, og i øvrigt også vil kunne genkendes fra ældre dessertvine. Desuden er det ikke umuligt at den aftager med tid.

Smagen er sød, men ikke vammel. Der er masser af malt, tørret frugt og dessertvin i smagen. Sødmen balanceres en smule af en let frugtsyrlighed a la tørret abrikos der virker meget behagelig i sammenhængen. En fyldig og blød mundfylde fuldender oplevelsen. Days of Barley and Roses Niepoort Edition er som sagt ret tæt på Little Korkny Ale Niepoort, men i en direkte sammenligning tror jeg trods alt Nørrebro ville gå af med sejren for en marginalt mere elegant øl. Det ville også være unfair hvis Amager var bedst til alt.

Jeg spiser stort set ikke søde sager, og jeg bliver sur hvis du serverer en for sød pale ale, brown ale eller pilsner for mig. Men hele min søde tand er åbenbart koncentreret om portvin, søde barley wines og søde imperial stouts. Jeg ville ønske der var råd til at afslutte hver eneste dag med en øl som denne. De odenseanske forhandlere ville nu nok hurtigt løbe tør. Ikke desto mindre er der nogle af denne uges Amager-øl der skal købes til kælderen, det er helt sikkert.

2 Replies to “Amager Maraton: Days of Barley and Roses”

Leave a Reply