Amager Cullen Baker – American Outlaws

Amager Cullen Baker er en whisky fadlagret double mash barleywine brygget på Amager Bryghus i samarbejde med Interboro Spirits and Ales. Det er en særdeles potent øl. Den er gæret med en gær der er særlig alkohol-tolerant og med enzymer der populært sagt hjælper gæren med arbejdet, er det blevet en øl på 17,1%. Denne ekstreme barleywine er lagret på fade fra Glen Garioch whisky og kom for nylig på markedet i store champagneflasker i “American Outlaws” serien, hvor jeg tidligere har smagt Tiburcio Vazquez.

Amager Bryghus Cullen Baker whisky fadlagret double mash barleywine

Det er en kastanjebrun øl med en ret begrænset skumkrone. Det er dog ingen skam, det ser man også i barleywine med langt mindre alkohol. De første duftindtryk er af malt. Der er sød lakrids, mælkechokolade, toffee og kiks. Dertil kommer tørret frugt og sherry, og masser af tydelig alkohol. Smagen er sød og kraftig. Her fanger man også noter af whisky, og alkoholen er tæt på sprittet. Det er ikke samme fornemmelse som en Masterbrew, men jeg har trods alt smagt øl på 16-18% som var mere runde i smagen.

Selfie med Amager Cullen Baker

Jeg blev anbefalet at spise noget fed ost til. Det var helt korrekt. Først en Castello Creamy White. Det er en fed hvidskimmelost, med et fedtindhold på 39% (svarende til over 60+). Jeg tænker at det er en supermarkedsudgave af Unika-seriens Den Hvide Dame. Det er en rigtig guilty pleasure ost, med en fed smag af smør og hvidskimmel. Den kraftige øl gav osten mere dybde i smagen, og fedmen var også med til at dæmpe det sprittede indtryk, så det var en rigtig vellykket kombination.

Amager Bryghus Cullen Baker og Castello Creamy White

Modnet cheddar virkede også godt. Det var en irsk “Vintage Cheddar” fra Coops supermarkeder, med et fedtindhold på 35%. Den nøddeagtige smag spillede godt sammen med øllet, og der var igen fedt nok til at holde den i skak. I denn kombination var det mest øllet der vandt ved kombinationen med ost, mere end omvendt. Jeg prøvede også med blåskimmelost, men hverken kraftig danablu eller mild gorgonzola gjorde noget rigtig godt.

Amager Bryghus Cullen Baker fadlagret barley wine og lagret cheddar

Som det fremgår er Amager Cullen Baker altså ikke den perfekte 17% øl. Men det bestemt heller ikke den værste, og det er en interessant oplevelse. Det er en ret dyr øl, og jeg er ikke helt sikker på om det er værd at købe en flaske mere og stille den i kælderen et par år. Måske ender jeg med at gøre det alligevel, fordi jeg er bange for at gå glip af den hvis det viser sig at den bliver meget bedre.

American Outlaws - fadlagret øl fra Amager Bryghus

Leave a Reply