Amager Bryghus Maraton: Todd the Axe Man

Amager Bryghus og Surly Brewing Todd the Axe Man IPATodd the Axe Man er Amager Bryghus kollaboration med, og hyldest til Todd Haug fra Surly Brewing. En lys og let 6,5% IPA med enorme mængder frisk frugtkarakter. Navnet på øllen kommer af at Todd ud over at være brygger er speed metal guitarist, og af Amager udnævnes som den mest Rock’n’Roll brygger i verden. Og ja, han og bandet Powermad har faktisk spillet med i David Lynch-filmen Wild at Heart – og blevet stoppet af Nicholas Cage.

Surly åbnede i 2005 og slog hurtigt deres navn fast med fremragende øl i klassiske amerikanske stilarter. Den tyktflydende imperial stout Darkness er voldeligt sød og alkoholisk som andre, tilsvarende amerikanske hypede prestige-øl, men deres lette og humlede øl er fremragende.

Amager Bryghus og Surly Brewing Todd the Axe Man EtiketTodd the Axe Man er en ganske lys IPA, brygget på malt af bygsorten Golden Promise, der er Surly’s signaturmalt. Skummet forsvandt lidt skuffende ret hurtigt. Duften er overvældende. Humletyperne er Herkules, Mosaic or Citra, tre nye typer der er kendt for deres frugtnuancer. Mine indtryk var af ananas og aprikos, lime og appelsin, og så en antydning af fyrenåle. Malten bemærkes ikke, lige som det skal være i en IPA.

Smagen er tør og bitter. Der er masser af humle, der både bemærkes som frugt, harpiks og rigeligt bitterhed. Faktisk er jeg nok nødt til at nævne at bitterhed bliver lidt skarp og snerpende i udtrykket.

Der er ingen grænser for hvor meget bitterhed jeg kan acceptere i øl, men nogle ganger bitterheden bare ikke behagelig. Nogle humletyper giver en vidunderlig aroma, men mindre behagelig bitterhed, og det kunne måske være tilfældet her. Alligevel er det en IPA som alle humleelskere må prøve. Den tropiske frugtjuice i duft og smag er helt sin egen og skal opleves.

 

Leave a Reply