Amager Bryghus American Outlaws – 2022

Igen i år har Amager Bryghus samlet en kvintet af American Outlaws. Mød Belle Starr, Clay Allison, Sam Bass, Billy Brooks og Laura Bullion. Det er første gang i en evighed at jeg har smagt en nyudgivet serie mens det stadig er relevant og ikke først et halvt år senere, og derfor skal der selvfølgelig skrives om øllet. De fem øl blev smagt til en smagning i onsdags. Og nu ville jeg jo så ønske at jeg varmt kunne anbefale alle fem. Det kan jeg ikke, men her er de, i prioriteret rækkefølge.

Amager Bryghus American Outlaws 2022

Belle Starr

Aftenens første imperial stout endte også med at være den bedste. Belle Starr, kendt som The Outlaw Queen of Oklahoma, har lagt navn til den. Det er en imperial coffee stout, lagret 17 måneder på et fad fra Old Fitzgerald Wheated Bourbon. Den dufter kraftigt af mørk chokolade, og næsten lige så meget af ristede hasselnødder. Derudover er der cappucino, kakao og bourbon. Smagen er sød og ekstremt fyldig, fyldt med chokolade og en meget tydelig bourbon. Med sin kraftige karakter af nødder tænkte jeg et kort øjeblik på nutella, men det er langt fra dessert-stout.

Amager Bryghus American Outlaws Belle Starr Wheated Bourbon Barrel Aged Double Mash Imperial Coffee Stout på 13,2% alkohol
Amager Bryghus American Outlaws Belle Starr Wheated Bourbon Barrel Aged Double Mash Imperial Coffee Stout på 13,2% alkohol

Billy Brooks

Det meste af sit liv var Billy Brooks slet ikke kriminel, men i hans tid som sheriff i Dodge City blev der trods alt sat spørgsmålstegn ved alle de formodede kriminelle der blev skudt frem for anholdt. I dag lægger han navn til en imperial oat stout lagret 15 måneder på fad fra Woodford Special Reserve Bourbon. Den dufter af chokolade og karamel, med bourbon og en tydelig alkohol. Den tydelige alkohol er desværre et gennemgående tema her, også i de efterfølgende øl. Smagen er sød, med masser af karamel og chokolade sammen med lakrids, bourbon og alkohol.

Amager Bryghus American Outlaws Billy Brooks Bourbon Barrel Aged Double Mash Oat Imperial Stout på 12,8 % alkohol
Amager Bryghus American Outlaws Billy Brooks Bourbon Barrel Aged Double Mash Oat Imperial Stout på 12,8 % alkohol

Sam Bass

Den legendariske togrøver Sam Bass døde ung på sin 27 års fødselsdag. Hans øl er lagret på Wilderness Trail Rye Whiskey, og smagt til med tonka-bønner. Det er et markant krydderi, som giver et parfumeret indtryk af vanilje og kanel sammen med den ristede malt og chokoladekarakteren Smagen er sødlig og ristet, med både chokolade og lakrids, og masser af vanilje fra både tonkabønnen og whiskey-fadet. Er man til dessert-stout kan det godt blive favoritten blandt American Outlaws, og selv om det ikke er min stil, så har jeg en svaghed for at tonkabønner giver en naturlig, og helt ekstrem smag.

Laura Bullion

Med en far der røvede banker og en onkel der var togrøver, endte Laura Bullion uvægerligt i kriminalitet. Hun lægger navn til en barley wine lagret på bourbon-fad. Den dufter kraftigt af malt, især af karamel og toffee. Dertil kommer tydelig bourbon, frisk egetræ og en antydning af grøn peberfrugt. Den er sød og maltet og ikke særlig elegant i smagen. En ret simpel barley wine med masser af bourbon.

Amager Bryghus American Outlaws Laura Bullion Bourbon Barrel Aged Barley Wine på 12,4% alkohol
Amager Bryghus American Outlaws Laura Bullion Bourbon Barrel Aged Barley Wine på 12,4% alkohol

Clay Allison

Den skydeglade Clay Allison lægger navn til en imperial stout med kakao nips, lagret på et fad fra wheated bourbon. Den dufter af ristet malt og tydeligt af chokolade, men i modsætning til Belle Starr har den også nogle urene noter. Der er tydeligt alkohol sammen med en svag, men skarp antydning af grønne valnødder eller umodne æbler. Smagen er ristet og lidt mere tør end man burde forvente, med chokolade, kaffe og bourbon, med lidt skarp alkohol.

Konklusion

Det er egentlig lidt skuffende med et mesterværk og fire øl der i mere eller mindre grad fejler lidt. Jeg går ud fra at der er tale om en så begrænset serie at der er et fad til hver øl, så det er altså bare lidt af en satsning når man skal have sendt noget øl på markedet. Hvis øllet fra de forskellige fade blev blandet til en stabilt fremragende øl der ramte samme høje niveau fra år til år? Så ville vi ikke købe det. Markedet vil hellere have fem forskellige “nye og spændende” storslåede øl, frem for en god gammel kending. Det er en skam, men jeg er ikke bedre selv.

Leave a Reply