Årets Udenlandske Bryggeri 2016 – Danish Beer Blog Awards

Årets Udenlandske Bryggeri 2016 arbejder med åbne gærtanke. Et godt tegn på at traditionen og det gode håndværk er i højsædet
Årets Udenlandske Bryggeri 2016 arbejder med åbne gærtanke. Et godt tegn på at traditionen og det gode håndværk er i højsædet

Med prisen for Årets Udenlandske Bryggeri 2016 skydes Danish Beer Blogger Awards i dag i gang. Det er en pris med rigtig mange kandidater, men det kræver jo trods alt et bryggeri der har gjort særligt indtryk på mig. Ølrejserne gik i år til Bruxelles og Prag, så mere end én gang vil man i denne uge kunne læse at det er en tæt kamp mellem en belgisk og en tjekkisk kandidat.

Sidste års vinder Hill Farmstead har jeg smagt for lidt af i år, begrænset til et par timer med tap takeover på Warpigs. Londonbryggeriet The Kernel imponerede i flere omgange med deres enormt friske, lette pale ales. Først på Moeder Lambic i Bruxelles, siden på CBC, hvor de serverede det absolut mest drikkevenlige øl på festivalen. I sommers købte jeg en kasse engelske øl hjem fra Ales by Mail, hvor der desværre ikke var så meget Kernel at vælge imellem, men stadig en enkelt stjernestund. Jeg synes bare at det kræver et besøg i London med en tur til bryggeriet lørdag formiddag før jeg kan vælge Kernel som Årets Bryggeri.

En virkelig god pilsner er noget af det bedste der findes
En virkelig god pilsner er noget af det bedste der findes

På CBC var der også andre bryggerier der imponerede. Firestone Walker blandt andet med Bretta Weisse der står tilbage som årets klart bedste af den frygtelige berliner weisse-trend. De Garde som jeg aldrig havde hørt om, men som serverede det bedste syrlige amerikanske øl på CBC. Og Funky Buddha der i festivalweekenden havde Tap Takeover på Mikkeller & Friends, og leverede et solidt højt niveau.

Da vi var i Bruxelles i april var der bryggeribesøg på Cantillon, 3 Fonteinen og De La Senne, og alle tre er sådan set kandidater til Årets Udenlandske Bryggeri 2016. Men Tjekkiet snupper denne her pris. Vinohradsky Pivovar og Pivovar Strahov er klare kandidater med gode bryggeribesøg, god mad og fantastisk øl i både januar og september. Men de bliver slået på stregen.

Uneticky Pivovar, Årets Udenlandske Bryggeri 2016 ifølge Beertalk
Uneticky Pivovar, Årets Udenlandske Bryggeri 2016 ifølge Beertalk

Årets Udenlandske Bryggeri 2016 er Uneticky Pivovar, der ligger lige uden for Prag. Deres øl har imponeret i længere tid, i maj måned fik jeg også for første gang smagt dem uden for Prag, nemlig på Himmeriget hvor de er husøl, og endelig var jeg i september på bryggeribesøg. De har i 2011 genåbnet et lille landsbybryggeri der havde været lukket i 60 år.

Det jeg især er begejstret for er, at mens de andre nye små tjekkiske bryggerier gik amok i amerikansk humle, så fokuserede de i Unetice på at perfektionere den tjekkiske øltradition. Det har resulteret i at de i dag brygger to perfekte pilsnere, en i styrke 10 og en i styrke 12, foruden enkelte sæsonøl og eksperimenter.

I dagens globale øllandskab hvor vi har uendelige muligheder af velbryggede øl i alle typer fra alverdens lande, der kan jeg godt mærke at jeg mere og mere værdsætter begrænsningens kunst. Keep it simple, less is more, fokuser på det I er bedst til.

One Reply to “Årets Udenlandske Bryggeri 2016 – Danish Beer Blog Awards”

Leave a Reply