Årets Ølnyhed 2019 – Danish Beer Blog Awards

Dagens kåring af Årets Ølnyhed 2019 krævede ikke de store overvejelser. 2019 var året hvor det endelig blev muligt at smage øl fra Penyllan. Jeg har nået seks af dem, og har stadig flere stående. Den bedste jeg har smagt er, nå ja, den stærkeste og kraftigste. Penyllan Natalie er en kastanjefarvet barleywine/old ale/quadrupel der er fadlagret med bryggeriets egen vildgær.

Årets Ølnyhed 2019 Penyllan Natalie

Det er ifølge bryggeriet en mørk og kraftig øl der i første omgang er gæret på belgisk trappistgær. Derefter er den tappet på træfade fra cognac og bourbon, og der er tilsat husets vildgær, kaldet Garden Party. I bryggeriets kølige lager har den så hygget sig i op mod tre år, før den er tappet på flasker. Garden Party gør ikke øllet syrligt, men mere komplekst. Den lange lagring på gæren kan endda bidrage med umami-noter i øllet.

Mine noter fra april fortæller om en kompleks øl med masser af tung frugt. Der er duft af blommer og tørrede svesker og figner. Der er også masser af fadkarakter i form af kokos og vanilje, og især bourbon træder frem. Smagen er sød og maltet men i god balance som en velbrygget barleywine. Der er igen noter af både frugt og egefadene, og i afslutningen er den lidt mere tør og med lidt varmende alkohol. Den indledende gæring på trappistgær mærker man ikke meget til.

Smagning af øl fra Penyllan

Andre af Penyllans øl er syrlige i større eller mindre grad. Genevieve er endda en slags IPA der er fadlagret et år med Garden Party vildgæren, og derefter tørhumlet. Men Natalie er som skabt til at være den øl der afslutter aftenen og imponerer allermest. Ved smagningen i april af (blandt andet) fire Penyllan var mine noter for mangelfulde til at jeg kunne skrive et blogindlæg om øllet, men den næste runde af øl som jeg allerede er i gang med bliver der taget fyldige notater til et blogindlæg i januar.

Der var naturligvis også andre kandidater til Årets Ølnyhed 2019. Årets højst ratede øl på Ratebeer var 3 Fonteinen Zenne y Frontera Solera. Den øl jeg kårede som Årets Øloplevelse 2016 i Solera-udgave. Når 3 Fonteinen tapper deres fantastiske lambic fra sherry-fadene tømmer de dem ikke helt, så det nye øl der tappes på får elementer af virkelig gammel lambic. Det flytter ikke det helt store, det er simpelthen bare stadig verdens bedste geuze.

3 Fonteinen Zenne y Frontera Solera

Jeg har også smagt en masse fremragende øl fra Mikkeller Baghaven. Med Guavaja, Rubus of Rose og Ebon Hedges som topscorere har de imponeret igen og igen. Penyllan Natalie havde bare den lille smule mere kompleksitet der gjorde forskellen.

Penyllan Natalie
Som det ses af etiketten er Natalie en øl som vi har ventet på siden 2015.

Følg hashtag #BeerBlogAwards2019 på sociale medier for at følge med i årets kåringer.

Danish Beer Blog Awards 2019

3 Replies to “Årets Ølnyhed 2019 – Danish Beer Blog Awards”

Leave a Reply