Årets Ølnyhed 2016 – Danish Beer Blog Awards

Årets Ølnyhed 2016 ifølge Beertalk: Artezan Samiec Alfa BA
Årets Ølnyhed 2016 ifølge Beertalk: Artezan Samiec Alfa BA

I dag kårer de danske ølbloggere hver deres bud på Årets Ølnyhed 2016, og lad mig bare sige, det var ikke nogen let opgave for mig. Lad mig bare indrømme fra start at jeg har droppet at kåre Årets Danske Ølnyhed og i stedet valgt den polske Artezan Samiec Alfa BA. I 2015 var jeg ikke et øjeblik i tvivl om at det var Amager Batch 1000, og vi var hele syv bloggere der pegede på den. I år har jeg ikke noget indlysende bud, og heller ikke et bud på en øl der kan samle så bred opbakning.

Skal man kigge på årets trends, så har New England IPA i år holdt sit indtog i Danmark. Den plumrede øl med minimal bitterhed og maksimal humlearoma skal drikkes ultrafrisk, så den er fløjet ind fra USA, men også blevet brygget i Danmark og i Sverige. Jeg er sikker på at der er nogen af de andre bloggere der har sådan en med, men det er altså ikke min stil.

Browar Artezan's nuttede logo signalerer vel egentlig ikke fadlagret 11% stout?
Browar Artezan’s nuttede logo signalerer vel egentlig ikke fadlagret 11% stout?

Jeg kan godt lide at kigge på min øl, og jeg er endnu ikke overbevist om at New England IPAen har så meget bedre krop at det retfærdiggør en tudegrim øl. Og så må min IPA gerne være bitter. Når det er sagt, så drikker jeg dem ikke desto mindre, og jeg har oplevet nogle fantastiske humlearomaer i dem.

Da Årets Ølnyhed 2016 ikke lå lige til højrebenet, gik jeg på Ratebeer og tog et kig på de øl jeg har anmeldt i løbet af året. De tre jeg har vurderet bedst er lambik, med tirsdagens vinder af Årets Øloplevelse, 3 Fonteinen Zenne y Frontera i spidsen. Min bedst ratede danske øl som jeg har smagt første gang i 2016, er Brøggeren Birkestout, men den blev første gang brygget i 2014.

I stedet har jeg valgt at tage en anden af årets trends: Det polske indtog på Ratebeer. I vinters så man lige pludselig en stribe polske øl skyde op af Ratebeers toplister, især fadlagrede, stærke sorte øl. De var hovedsageligt blevet smagt af polske ratere, og blev anmeldt på polsk så vi ikke havde en chance for at læse hvad der blev skrevet.

Det fnes vi lidt over i Odense, og tænkte at det var nok middelmådig øl som blev behandlet alt for pænt af patriotiske polakker. Men så i maj havde Himmeriget (der var de igen) i forbindelse med Copenhagen Beer Celebration fået fat i flere af de højt ratede polske øl. Da vi var forbi fik vi mulighed for at smage den fadlagrede Artezan Samiec Alfa og blev blæst bag over af hvor god den faktisk var så god som de polske ratere havde påstået.

Det er en kulsort øl med en fantastisk indbydende duft af tørret frugt, karamel og chokolade, med fadlagrede noter af bourbon, vanilje og kokos. Smagen er sødlig, fyldig og virkelig kompleks. Man fornemmer lidt alkohol, men indenfor det acceptable niveau for en 11% stærk øl. Det mest overraskende var måske at afslutningen og eftersmagen var tør og behageligt humlebitter. En stor øl der ikke desto mindre var i fin balance.

One Reply to “Årets Ølnyhed 2016 – Danish Beer Blog Awards”

Leave a Reply