Årets Ølnyhed 2014, mine finalister
Herunder kommer en lille hyldest til mine personlige favoritter til titlen som Årets Ølnyhed 2014. For et år siden skrev jeg et indlæg om mine personlige favoritter til Årets Ølnyhed 2013. Det var ganske interessant, og hvorfor ikke gentage øvelsen? Den gang kom indlægget lige som afstemningen skulle til at slutte, men i år er jeg lidt tidligere på den. Nedenstående er mine favoritter, og du er selvfølgelig velkommen til at lade dig inspirere eftersom det er fremragende øl, men jeg vil ikke lokke nogen til at stemme mod egen overbevisning.
Danske Ølentusiaster kårer hvert år de bedste nye øl fra det foregående år. De seneste år er kåringen delt i to, nemlig Årets Ølnyhed på under 6% og Årets Ølnyhed på 6% og derover. Efter første afstemningsrunde i januar (som åbner på mandag den 19. januar), findes fem finalister i hver gruppe, og i februar stemmes blandt finalisterne. Jeg har naturligvis ikke smagt tilnærmelsesvis alt, men her er mit ideelle finalefelt.
Øl på under 6%
Favoritten er der slet ikke tvivl om. Herslev Økologisk Mark Hø Øl var den mest nyskabende øl på (verdens)markedet i 2014, og oven i hatten smagte den virkeligt dejlig. Selve ideen med øl er helt nytænkt, øllet brygget med hø, og gæret på den vildgær der sidder i høet, som der sidder vildgær overalt i naturen. En grundig proces med forsøg og udvælgelse har ført til en øl der virker, en vildgæret øl med sin helt egen smag. Det er ikke høet i sig selv der dominerer, men vildgæren har ført til en syrlig øl der dufter og smager af rabarber, med noter af frisk frugt, citrus og brødagtig malt. Har du smagt den, så tror jeg næsten der er to muligheder: Du hader den, eller du stemmer på den…
Fra Fyn har jeg to bud som ikke er specielt revolutionerende, men virkelig velfungerende øl. Midtfyns Bryghus flyttede i sommeren 2013, og har fundet på plads i helt nye lokaler med nyt anlæg, og leverer øl af højere kvalitet nu, efter min mening. Især de humlede øl står skarpere end før. Midtfyn Pale Ale Single Hop Amarillo er lige præcis hvad navnet lover, og den har en dejlig frugtagtig humlekarakter. Dejlig drikkevenlig øl.
Fra min egen deltidsarbejdsplads Indslev Bryggeri er der kommet en brown ale. Ugly Duck Foxy Brown er amerikansk inspireret, og modsat de fleste danske brown ales, en godt humlet en. Foxy Brown er en lækker og fyldig sag, og det gælder ikke bare filmkarakteren, spillet af Pam Grier.
Bøgedal 368 Mørk Øl på Oloroso Fad er vel også i familie med brown ale, men er rettere en old ale. En mørk og maltet øl på 5,9%, med noter af lakrids og tørret frugt med milde sherry-noter. En elegant og kompleks øl.
Brewpub København Bretta Blonde er en let humlet belgisk blonde eftergæret med vildgær. En tør og krydret øl med fine funky nuancer af vildgæren. Lidt af en overraskelse fra brewpubben.
Øl på over 6%
Amager Winter in Bangalore får favoritværdigheden i denne gruppe. Det er en dejlig IPA, med lige de rette nuancer af lidt appelsinskal. Men først og fremmest en tør og knivskarp IPA med masser af dejlig humle. Amager har traditionen tro introduceret adskillige dejlige nye øl i 2014, som også kunne nævnes. Jeg vælger at tage den der har været ude i bredest handel, men jeg var også begejstret for barleywinen Days of Barley and Roses (Niepoort), imperial stouten King of Kentucky og Double IPAen fra fad Lubricated Ewok. Som sædvanlig er Amager sin egen værste konkurrent i denne afstemning.
I en kategori præget af tunge og stærke øl har jeg valgt endnu en let og humlet øl der også fortjener lidt omtale. Flying Couch Sidekicks Struggle er et testbryg fra årets ølfestival, og dermed ikke på linie med tilgængeligheden som jeg argumenterede med i forhold til Amager. Men den var god! En pale ale med dejlig frisk humlekarakter og en markant men lækker bitterhed der stak i halsen på den rigtige måde. Den må gerne blive brygget igen.
Imperial Stout skal der til og Munkebo Mikrobryg Ægir var i 2014 blandt de allerbedste. En Russian Imperial Stout i klassisk stil, med fyldig og kompleks maltprofil og lige den rette mængde humle til at holde maltsødmen i skak.
En anden imperial stout der fortjener fremhævelse er Mikkeller Beer Geek Vanilla Shake. Jeg er ellers ikke meget for at tage øl fra en eksisterende “serie” som ølnyhed, men denne version af Beer Geek Breakfast er sin egen og den er god. Vanilje og sødme gør forskellen. Sødmen og fylden gør den velegnet til fadlagring, og hvis du har råd bør du også prøve bourbon-versionen. Men tag til gengæld ikke fejl af Vanilla Shake og den vamle karamel-vanilje-bombe Beer Geek Dessert!
Monsterporteren To Øl Fall of Man har jeg kun smagt i fadlagret udgave, og det var en kæmpe oplevelse. Meget sød, intens og voldsom, med lakrids, chokolade, vanilje og tørret frugt. Den er en fornøjelse i små mængder, men jeg hælder mest til øl i store glas, og derfor får Winter in Bangalore med sine præcis 6% min stemme i kategorien øl over 6%.