Årets Ølbutik 2019 – Danish Beer Blog Awards

I 2019 indføres en ny kategori i Danish Beer Blog Awards. På opfordring fra Jørgen i den fremragende ølafdeling i Kvickly Middelfart, kårer vi Årets Indkøbssted. Overskriften Årets Ølbutik virker lettere at gennemskue, men vi kigger altså på alle steder der forhandler øl. Ølafdelinger, netbutikker og reelle ølbutikker. Jeg har valgt udvide din horisont ved at pege på en netbutik som de færreste nok kender.

Ebrowarium
Browarium Beer Shop – på nettet E-Browarium.

Da jeg første gang blev introduceret til Ebrowarium, var der en der havde købt et blandet udvalg af polsk mikrobryg. Pale ales og IPAer dominerede, og de var ikke nødvendigvis særlig friske. Desuden var der en del grodziskie, og den røgede, humlede og evt. syrlige øl er endnu mere en tilvænningssag end fætrene gose og berliner weisse.

Men jeg satte et bogmærke ved siden, og fik samlet mod til at bestille en kasse sorte øl. Baltisk porter og imperial stout står de polske bryggere meget nær, og med et årligt indkøb får jeg smagt nogle fantastiske øl. Jeg har et par gange købt ind til den lokale smagning af sort øl i Danske Ølentusiaster Odense, og har fået god hjælp til at finde spændende øl som de havde nok af til 70 mennesker.

Tre polske øl. Bourbon BA Baltisk Porter fra Widawa, Baltisk Porter fra Jurajskie og Irsk Stout fra Alebrowar.
Tre polske øl. Bourbon BA Baltisk Porter fra Widawa, Baltisk Porter fra Jurajskie og Irsk Stout fra Alebrowar.

For et par år siden havde den polske regering indført en nationalistisk regulering der gjorde at polske netbutikker ikke måtte sælge til udlandet. Denne håbløse ide hjalp de flinkt med at omgå, så jeg betalte privat til en lokal, som så kunne “købe” øllet og få det sendt til mig.

Min generelle anbefaling er at holde sig til polsk craft beer. Der er et gigantisk udvalg, og priserne er gode. Danske bryggerier som Alefarm og Gamme til 60 kr. for en halv liter kan man lige så godt købe herhjemme. Øltyperne bør være sorte, stærke eller syrlige, så alderen ikke er vigtig. Det kunne eksempelvis være de almindelige baltisk porter fra Kormoran eller Fortuna Komes, til under to Euro pr. halvliter, eller en røget barleywine fra Artezan for fem en halv?

Sori Brewing

I 2019 afveg jeg fra reglen om det polske og købte tre øl fra estiske Sori Brewing, som var hypede, og var det hele værd. Bruger man Ratebeer eller Untappd til at lave lidt research på de tilgængelige øl, så venter der helt fantastiske oplevelser. Jeg skal beklage over for de danske importører der har polsk øl, men det er bare svært at konkurrere med (aktuelt) 471 forskellige polske øl at vælge imellem.

Øvrig kandidater? Jeg har handlet allermest hos Mikkeller Odense, som allerede er kåret som Årets Ølbar. Jeg har selvfølgelig også handlet i ølafdelingerne i Odenses vinbutikker, og jeg har været i Kvickly Middelfart en enkelt gang i løbet af året. Jeg har aldrig haft en dårlig oplevelse med øl på nettet, så det er også ros til KØL Beer, Kihoskh, Mikkeller Webshop og Best Of Beers.

Følg hashtag #BeerBlogAwards2019 på sociale medier for at følge med i årets kåringer.

Danish Beer Blog Awards 2019


Leave a Reply