Årets Julebryg 2021 – Sort julebryg

Her i sidste afsnit af årets anmeldelser af julebryg bliver det sort. Der er to imperial stouts på menuen, begge to fra Fyn, begge to med egetræ, men ellers vidt forskellige. Juleporter er efterhånden et gammelt fænomen. Mikkeller og Midtfyns Bryghus bryggede i hvert fald deres første sorte julebryg i 2007. Måske var de ikke engang de første, og i hvert fald fulgte andre hurtigt efter. I dag brygges der jo året rundt stout med alverdens krydderier, men dengang var det lidt frækt at komme kanel, nelliker eller kardemomme i en sort øl.

Årets Julebryg imperial stout

Vestfyen Willemoes Jul 2021

Willemoes Jul i den store flaske har i år femten års jubilæum. Til at begynde med var det i et par år en ekstra stærk bock i familie med østrigske Samichlaus. Men siden 2009 har det skiftet fra år til år. De fleste år har det dog stadig været øl der egner sig til at gemme. Det er jo lidt sjovere at have en årgangsøl som man kan gemme og smage op mod fremtidige årgange. I år er det virkelig også en gemmevenlig øl.

Willemoes Jul 2021 imperial stout

Willemoes Jul 2021 er nemlig en 11% imperial stout lagret med egetræ. Den er naturligvis kulsort og har et flot tæt og holdbart lysebrunt skum. Trods julestemningen har øllet fået lov at stå på egne ben, uden tilsatte krydderier. Den ristede malt dominerer duften, med lakrids og mørk chokolade sammen med karamel og en antydning af røg. Egetræet duftes kun ganske svagt og kun når man leder efter det. Smagen er til den brændte side med røg og lidt trækul, men uden at det bliver overdrevet. Den er sødlig, men bestemt ikke for sød, og smagen afrundes af en elegantnote af egetræ og vanilje. Det er en meget vellykket øl. Jeg er personligt ikke så meget til helt brændte stouts, men for andre går jeg ud fra at den vil være helt oppe og ringe. Og gemmepotentialet er bestemt i orden. 4,0 stjerner

Ørbæk Symbiostout 2021

Den første Symbiostout blev præsenteret på Ølfestivalen 2019. Den var tilsat kaffelikør fra bryggeriets destilleri i Nyborg, og lagret på whiskey-tønder samme sted fra. I 2020 stod der jul på etiketten, og den var tilsat julerydderier.I 2021 står der ikke jul på den, og der er skruet ned for krydderierne. Den er sort med et tæt cremefarvet skum.

Ørbæk Symbiostout 2021

Duften er fyldt med indtryk. Der er caramel og chokolade fra malten. En antydning af vanilje fra fadet. Og så fanger jeg appelsinskal og kanel fra julehylden. Smagen er voldsomt sød, og der er appelsin og karamel, med noter af kirsebær og lakrids. Jeg må desværre sige at det er en øl der peger i så mange retninger at det bliver lidt rodet. Og så er den alt for sød til min smag. Derfor prøvede jeg den til brunkager, og det passede rigtig godt sammen. Jeg kunne måske forestille mig at det er en øl der ville samle sig lidt og blive mindre rodet hvis den fik et år i kælderen. Måske. 3½ stjerner

Ørbæk Symbiostout 2021 øl til småkager

Den store test af julebryg

Som sidste år har Bryggeriforeningen sendt mig et udvalg af danske julebryg til test. På bloggen gennemgår jeg dem der ikke var med sidste år, og har til gengæld suppleret med nogle øl som jeg selv har købt. Jeg vil ikke redegøre for hvad der er hvad, men regn med at ca. tre fjerdedele er anmeldereksemplarer. Jeg har delt øllet op i små grupper med hver sit tema, og de bliver anmeldt løbende gennem december. Der gives karakter mellem 1 og 5 stjerner. I hvert indlæg er øllene rangeret efter karakter med den bedste øl først i gennemgangen.

Læs mere:

De lyse julebryg

De humlede julebryg

De mørke julebryg

2 Replies to “Årets Julebryg 2021 – Sort julebryg”

Leave a Reply