Årets Danske Bryggeri 2019 – Danish Beer Blog Awards

Som antydet ved kåringen af Årets Ølnyhed i går, så er der to danske bryggerier der har imponeret mig helt vildt i 2019. Selv om det er med australske Jessica og amerikanske Ehren i spidsen, så brygger Penyllan og Mikkeller Baghaven øl i Danmark og på danske præmisser. Med dansk terroir som nogen forsøgte at gøre det moderne at sige for en håndfuld år siden.

Årets Danske Bryggeri 2019: Både Penyllan og Mikkeller Baghaven

Selv om det lykkedes mig at udpege en enkelt vinder i går, så vil jeg ikke vælge i dag. Årets Danske Bryggeri 2019 er både Penyllan og Mikkeller Baghaven. De vildgærede og syrlige øl i Danmark er nået til et helt andet niveau de seneste par år, og selv om der er mange andre bryggerier der gør det godt, så er der to, der fører an.

Jeg har ventet på Penyllan. De første øl blev brygget i 2015, men det har taget sin tid at færdiggøre dem. Penyllans egen vildgær er opfanget i haven, under et æbletræ og derfor navngivet Garden Party. Det er mit indtryk at den optræder i alle bryggeriets øl, og dermed bidrager med huskarakter på trods af at det er vidt forskellige øl.

Penyllan har spændende øl og smukke etiketter

Når øllet får lov at modne så længe på træfade sker der ting og sager. Det er ikke bare den umiddelbare karakter af egetræ, eller resterne af rødvin, cognac eller bourbon der giver smag. Det er gæren der får god tid til at arbejde i et miljø der kan ånde en smule. Øllet udvikler sig, og resultatet bliver særdeles komplekst.

Penyllan smagning, april 2019

Mikkeller Baghaven nåede jeg ikke at gå og glæde mig til. Pludselig var de første øl på markedet, og de var imponerende fra første smagsprøve. Det er en helt anden stil end Penyllan, typisk rene og præcise syrlige øl. Enkelte øl minder om belgisk lambic, men ellers er det typisk en renere smag. Skarpt skåret smagsbillede med fokus på enkelte, men lækre nuancer.

Mikkeller Baghaven Kati og Havnesæson
To af de fantastiske fadlagrede saisons fra Baghaven. Kati ar dyb og kompleks, Havnesæson var frisk og indbydende, med frugtagtig, mild brett.

Som skrevet allerede for to dage siden (Årets Ølbar) glæder jeg mig til at besøge Baghaven igen og lære stedet bedre at kende. Første gang bliver 8. februar når jeg skal til Baghaven Wild Ale Celebration. Måske bør man tøjle sine forventninger, men jeg forventer altså at Årets Øloplevelse 2020 allerede ligger fast…

Følg hashtag #BeerBlogAwards2019 på sociale medier for at følge med i årets kåringer.

Danish Beer Blog Awards 2019

2 Replies to “Årets Danske Bryggeri 2019 – Danish Beer Blog Awards”

Leave a Reply