832 nye danske øl – 832 kandidater til Årets Ølnyhed?

Danske Ølentusiasters liste over 832 nye danske øl der er kommet på markedet i 2013 er også en brutto-liste til afstemningen om Årets Ølnyhed 2013. Det er selvfølgelig spændende at have en komplet liste over årets nye danske øl, men er det også produktivt i forhold til afstemningen? Jeg ville personligt ønske at det var overkommeligt at skære listen ned til kun at omfatte øl der øl der reelt har været på markedet eller måske endda kun øl som det er meningen skal blive på markedet.

Nogle øl kommer ud i handlen i butikker og på udskænkningssteder, og ølinteresserede danskere har dermed haft en reel mulighed for at smage dem. Andre har kun været tilgængelige ved særlige lejligheder, for eksempel særbryg til ølfestivaler. Det har aldrig været meningen at brygge dem igen, og det kan virke meningsløst athave dem med i afstemningen. Et lokalt bryggeri tilbyder et godt, illustrativt eksempel.

Fire nye danske øl fra 2013: Midtfyns Bryghus Imperial Stout i fire specialudgaverMidtfyns Bryghus har leveret 16 nye øl i 2013. De 9 af dem var testbryg der var med på Ølfestivalen i maj, og blev præsenteret løbende hen over weekenden for dem der var hurtige. Disse øl er ikke en gang med på bruttolisten, og oplagte eksempler på øl der ikke skal være med i afstemningen. Andre 4 er de tidligere omtalte imperial stouts der blev brygget som de sidste på bryggeriets gamle anlæg i Brobyværk, og stort set kun er blevet solgt på bryggeriet. Her er et grænsetilfælde hvor jeg synes det må være op til bryggeriet om de skal indgå i afstemningen.

Af virkelige nyheder der kom ud på markedet var der røgporteren Lindholm Porter, vinder af fynske mesterskaber i håndbryg 2012 og brygget sammen med håndbryggeren Thomas Lindholm, og desuden Midtfyns Nr. 1, en amerikansk pale ale der er ny (og yderst velkommen) i det faste sortiment – et testbryg på Nr. 1 har været serveret som på Christian Firtal Pale Ale festival i Odense og på Ølfestivalen i København, og udgør den sidste nyhed fra Midtfyns.

Hvis kun øl som Lindholm Porter og Nr. 1 var med i afstemningen om Årets Ølnyhed, og de fleste andre bryggerier også kun bød på et par reelle nyheder, så kunne man nå ned på et felt af 300 nye danske øl der skulle tages stilling til, og man kunne forestille sig at flere kunne lokkes til at deltage i første runde af afstemningen hvor feltet skal skæres ned til 10 finalekandidater.

Desuden ville det efter min mening være til bryggeriernes fordel at det kun var de virkelige nyheder der var med. Hvis fire fans af Midtfyns holdt af hver deres variant af imperial stout, så kunne de hver få en stemme og det ville ingenting hjælpe. Tilsvarende ville det være stemmespild hvis nogen stemte på testbrygget til den amerikanske pale ale- et testbryg der selvfølgelig ikke gentages nu hvor øllen har fundet sin endelige form.

Det er ikke noget simpelt job at finde frem til præcis hvilke øl der skulle med på den endelige liste af kandidater. Det måtte frem for alt blive et håb om at bryggerierne meldte tilbage til Danske Ølentusiaster hvilke øl de selv så som nye, bredt tilgængelige, og (gerne) blivende øl.

Uanset hvilke øl der ender med at skulle stemmes om, så skal i hvert fald lyde en tak herfra til Kjeld Vang Lauritsen som har samlet listen og holdt styr på hvad de mange danske bryggerier har præsteret i 2013. Respekt!

One Reply to “832 nye danske øl – 832 kandidater til Årets Ølnyhed?”

  1. 832 ny øl alene i 2013 er da absolut et imponerende tal, men jeg vil gerne støtte op om ideen med at skære ind til benet og få fjernet alle testbryg med videre, som ikke er beregnet til at nå ud til den brede befolkning. Omvendt kan man sige, at hvis kun et begrænset ansat ølnørder fra Ratebeer har haft mulighed for at smage dem, så har de nok ikke den store chance alligevel. Det er jo trods alt øl, som er produceret og solgt i 2013. Skal man så også fjerne øl, som kun serveres på et bestemt brewpub, hvor den almene ølentusiast ikke kommer. nej vel. man kunne jo bare tage derhen. Men testbryg, leveret uden tanke på mangfoldiggørelse bør fjernes.

Leave a Reply