Over 800 nye danske øl i 2013 – og hvad så?

Lige før nytåret kunne Danske Ølentusiaster fortælle at der i 2013 kom 832 nye danske øl. Det vil sige alle nye øl der er kommet fra dansk registrerede bryggerier og har været til salg i Danmark. Listen udgør bruttofeltet til afstemningen Årets Danske Ølnyhed, der går i gang den 15. januar blandt foreningens medlemmer. Kan det udlægges som en god nyhed og tegn på optimisme?

Jeg har et ambivalent forhold til hele dette nyhedsræs. Jeg har selv en andel af skylden som aktiv på Ratebeer. Her jagter vi nyhederne, og når vi går på Ølfestival er det for eksempel de nye øl vi går efter. Men det betyder ikke at vi af den grund af vilde med øl der er nye bare for at være nye. 

Der findes flere slags nyheder. Der er selvfølgelig helt nye bryggerier der er ved at opbygge et sortiment – bare i beertalk’s levetid har vi haft Kongebryg, Nordic Brewing og Munkebo Mikrobryg. Der er også etablerede bryggerier der tilføjer nyt til sortimentet, eller fx. laver en julebryg der er efter ny opskrift fra år til år. Og så er der rene forsøgsbryg og øl der er lavet særligt til en ølfestival.

På Danske Ølentusiasters ølfestival er vi Ratebeerians ikke kernepublikummet. Bryggerier der vil have den danske forbruger i tale gør nok klogere i at fokusere på det de er bedst til og vise sig frem til de 12,000 publikummer som er helt almindelige ølinteresserede danskere. Selvfølgelig er festivalen også et godt sted at vise frem hvad man går og leger med hjemme på bryggeriet, men det skal jo også holde et vist kvalitetsniveau for at gøre indtryk.

På en festival som Copenhagen Beer Celebration er kernepublikummet nok fra Ratebeer. Og her er nyhedsræset endnu mere absurd. Verdens bedste bryggerier mødes en weekend i København og de har stort set allesammen medbragt øl som er langt under deres vanlige standard, men som er nye.

Da foreningen først kårede Årets Danske Ølnyhed 1999, var der nogle få håndfulde nye danske øl at vælge mellem, og der var grund til at hilse enhver ny udvikling som en sejr for øllets venner. I dag vil jeg lige så gerne være med til at fejre det bedste, uanset om det er nyt eller gammelt – øl der holder.

Jeg ved heller ikke hvor god en forretning de mange nyheder er? Når jeg smager nyheder er det oftest et spørgsmål om at sidde 4-5 stykker og dele en flaske så vi ikke hver især skal købe en flaske øl som det viser sig at vi ikke kan lide. Og når jeg går ud får jeg måske en smagsprøve af de nye øl, men køber et stort glas af noget jeg ved at jeg vil have. Øl som selvfølgelig også har været nye engang, men der er langt mellem nye øl der kommer på min personlige hitliste.

Så alt i alt: Nej, jeg synes ikke at antallet af nye danske øl i sig selv er grund til optimisme. Om der er 400 eller 800 nye øl er ikke i sig selv så vigtigt. Og mon ikke også der er så mange festival- og forsøgsbryg at det alligevel kun er halvdelen der har været i reel handel på værtshuse og i butikker? Og hvor mange af dem skal være på Danske Ølentusiasters stemmeseddel over årets nyheder? Læs mere om det spørgsmål i næste blogindlæg på søndag!

2 Replies to “Over 800 nye danske øl i 2013 – og hvad så?”

  1. Mon ikke halvdelen af de nye øl kommer fra Mikkeller, Evil Twin og Det Lille Bryggeri.
    Mange af de andre gode danske bryggerier har jo en fast portefølje man kan få i længere perioder.

    Jeg er selv stået lidt af ræset med at forsøge at smage alle fire-fem varianter af Mikkellers øl. Det virker ikke altid gennemtænkt nok at smide så mange varianter af samme øl på gaden.
    Jeg er også i større grad begyndt at opsøge nogle af favoritterne ind imellem det nye.

  2. Hi there, just became aware of your blog through Google, and found that it’s truly informative. Im gonna watch out for brussels. I will appreciate if you continue this in future. Many people will be benefited from your writing. Cheers! dagfcgededfd

Leave a Reply