8 Wired Bumaye: Stærkt og sort

8 Wired Bumaye 16% stærk imperial stout8 Wired Bumaye er en 16% stærk imperial stout, brygget af 8 Wired, det New Zealandske bryggeri med danske Søren Eriksen i spidsen. 16% øl er en særdeles svær genre, men det er i dette tilfælde gået ganske hæderligt. Den smager naturligvist overdrevent stærkt og overdrevent sødt, men ikke skarpt og sprittet som det også kan være tilfældet.

Den er naturligvis kulsort, og skummet er begærnset, men tæt, som det oftest er tilfældet med så stærke øl. Duften er præget af de mørke malte, med lakrids og karamel som dominerende indtryk. Der er også tørret frugt og vingummi, en markant, vinøs alkohol, og en svag antydning af træ. For en øl der har ligget et år på rødvinsfad er det meget diskret. 

Smagen er sød og med tydelig alkohol, men sødme, krop, smag og alkohol hænger fint sammen i en balance á là barleywine.I eftersmagen er der en antydning af peber, og tydelige tanniner fra fadlagringen, som også hjælper på balancen. Det er nok den bedste øl jeg har smagt i genren med en dansk brygger bag. Samuel Adams Utopias er stadig i særklasse, og da Nøgne Ø i 2007 lavede den første version af deres Dark Horizon var det et mesterværk der ikke sådan lige kan overgås.

Det er en ekstrem øl, og ikke en øl man har lyst til at sidde og drikke et par stykker af, selv hvis man kunne tåle det. Til gengæld er det en spændende oplevelse, og de 33cl kan eventuelt deles. Til lokale læsere kan det oplyses at 8 Wired Bumaye var købt i Vinoble på Dalumvej.

 

Leave a Reply