Tre mesterværker fra Estlands Sori Brewing

Ølrevolutionen er flyvende i Estland. Med Põhjala har de et af tidens mest hypede bryggerier på verdensplan, og det er kun et spørgsmål om tid før Sori Brewing rammer de samme høje luftlag. Navne som Õllenaut, Lehe og Tanker er også værd at bemærke, kan jeg læse mig til.

Tre stærke, fadlagrede og absolut fremragende øl fra det estiske bryggeri Sori Brewing

Sori Brewing var på De Molens ølfestival i september 2018, men det var jeg ikke, så mit første møde med bryggeriet er disse tre øl som jeg har bestilt hjem fra den altid fremragende og service-mindede polske webshop Ebrowarium sammen med mit aktuelle behov for stærk, sorte polske øl. Jeg har givet dem Ratebeer-bedømmelse på 4,0, 4,1 og 4,2 så det er kun en enkelt Põhjala der kan blande sig i min top fire over de bedste estiske øl jeg har smagt.

Sori Brewing Pareto 2017 – Skotsk Wee Heavy fra portvinsfad

Sori Pareto 2017 er en skotsk “Wee Heavy” der har ligget på portvinsfad. Wee Heavy er grundlæggende bare en skotsk variation over barleywine, og denne øl har også alle de rigtige kvaliteter af toffee, nødder, kirsebær, tørret frugt og dessertvin, fremhævet ekstra på grund af fadlagringen. Og det var så bare den mindst fremragende af de tre.

Den næste i rækken er Sori Anniversary Barleywine 2018. Bryggeriet er fra 2015, så det er tre års jubilæum den er brygget til. Det er en mørk barleywine ovre i en mørk kastanjebrun nuance. Med brug af mørkere malte har øllet også fået aromaer af chokolade og cappuccino, som lægger sig oven i karamel og toffee. Den er modnet på cognacfad hvilket giver en varmende overtone af alkohol.

Sori Brewing Anniversary Barleywine 2018 – mørk barleywine på cognacfad

Min favorit af de tre øl var Sori Conca d’Oro, en imperial stout modnet på fade fra Chianti Classico. Også denne øl var årgang 2017. Det er en imperial stout i den balanceret søde ende med karakter af lakrids, toffee og tørret frugt, med svage overtoner af læder og røg.

Sori Brewing Conca d’Oro Imperial Stout på Chianti Classico rødvinsfad

Normalt er imperial stout på rødvinsfad et håbløst projekt hvor de to dele ikke spiller sammen, men her er det faktisk en øl der egner sig til det. Den har ikke fået for meget garvesyre og skarphed med fra rødvinen, og øllen har på den anden side heller ikke skarpe kanter i form af humle eller brændte nuancer, så de lægger sig smukt sammen i en frugtig, blød og balanceret øl til afslappet nydelse.

De tre omtalte øl er udsolgt fra Ebrowarium, men det er helt sikkert at næste gang jeg støder på øl fra Sori Brewing – og gerne stærke, fadlagrede varianter – så slår jeg til uden betænkning.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *