Tre fra kælderen I

Jeg har som de fleste ølnørder lidt for mange øl stående i kælderen. Jeg prøver at begrænse mig til barleywines af bedste kvalitet og lambic som kun ændrer sig marginalt, og er mindst lige så spændende efter lagring. Og selvfølgelig De Dolle Brouwers Stille Nacht. Men det hænder da også at jeg køber dobbelt ind af alt muligt andet og stiller den ene flaske i kælderen. Jeg vil bestræbe mig på at tage noter når jeg går i kælderen fremover. Derfor det lille romertal efter overskriften.

En af de faste øl i min kælder er de seneste fire-fem årgange af Fullers Vintage Ale. Så da de for et par år siden bryggede en 1905 Old Ale i Past Masters serien, købte jeg selvfølgelig også en til kælderen. Det der i 1905 blev kaldt Burton Ale var en stærk og maltet halvmørk øl, som selvsagt havde sit største publikum i de kolde og mørke måneder. Past Masters serien er øl der er genskabt ud fra bryggeriets egne originale opskrifter og noter.

Det er en ravfarvet øl med et flot cremefarvet skum. Der duftes masser af malt, med en smule græs og frugtagtige noter, der blandt andet peger i retning af den klassiske appelsinmarmelade man forbinder med Fullers’ særlige gær. Smagen er maltet, med frugt og en ret markant humle, også i den lagrede udgave.

Mens den friske øl havde en ret tydelig og lidt skarp alkohol, så er den efter to år blevet til en meget blød øl og malten har også fået nogle overtoner af honning som et tegn på alderen. Jeg skrev om den friske øl at den ville have godt af et år i kælderen, men den har faktisk ikke taget skade af to år. Til gengæld kunne jeg frygte at overtonerne af honning ville blive til kedelig oxidering hvis den fik ret meget længere, så drik den snart hvis du har en stående.

Midtfyns Bryghus nyklassiske Imperial Stout (Årets Ølnyhed 2007) fik for fire år siden en storebror, Russian Imperial Stout, der blev årets stærke ølnyhed 2015. Med sine 11% er det en øl der helt oplagt har godt af en tur i kælderen. I frisk tilstand er den lidt rå, med tydelig og lidt sprittet alkohol, og en ret skarp bitterhed fra humle og ristet malt.

Det er en kulsort øl med lysebrunt skum. Den dufter helt rigtigt af old school stout med lakrids og chokolade, og antydninger af toffee, vanilje og lidt tørret frugt. Smagen er sød og blød, men bag mørk chokolade ligger også espresso og lidt brændt maltsmag. Den ristede bitterhed giver balance, og med to år i kælderen er det en øl i rigtig flot balance.

Amager/Pracownia Red Hetman er igen en kulsort øl med et flot lysebrunt skum. Det dansk-polske samarbejdsbryg er en baltisk porter krydret med polsk bisongræs. Også den er omkring to år gammel. Brygget gik i sin tid ikke helt efter planen og øllet blev sødere end planlagt. Den dufter som en rigtig dansk julekagestout med kanel, vanilje, kokos og kardemomme. Smagen er sød og igen med krydderier, der er oppe mod ristede noter af især chokolade, men også kaffe og karamel. Alkoholen er med alderen blevet fint neddæmpet, men ellers har øllet faktisk ikke ændret sig voldsomt meget.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *