Skindstegt makrel med nye kartofler og blomkål

Skindstegt makrel med nye kartofler og blomkålSkindstegt makrel smager af sommer, og det bliver helt perfekt sammen med nye kartofler, blomkål og en god øl. I går var jeg på torvet i Odense som har åbent hver onsdag og lørdag formiddag. Jeg havde tid til at gøre noget ud af aftensmaden, og mit ærinde var sådan set bare at falde over inspirationen.

Da fiskebilen havde de fineste små makrelfiletter var sagen klar. Danske makreller er typisk 30-40 cm. men de her kan ikke have været meget mere end 20 cm. med hoved og hale. Vi spiser ikke meget fersk makrel i Danmark, og det er en skam. Jeg er glad for både røget makrel og makrel i tomat, men skindstegt makrel er altså helt fantastisk. Og så indeholder makrellen store mængder Omega-3 fedtsyrer og vitaminer.

Makrellen er en smuk fisk.
Makrellen er en smuk fisk. Billede fra Wikipedia

På restaurant har jeg før oplevet at få blomkål til skindstegt makrel. Det er genialt sammen, så jeg købte et blomkål og en pose nye kartofler. Jeg lavede både en blomkålspuré og sprøde lyntilberedte blomkål. De nye kartofler blev serveret som de var, og så var det egentlig bare at vælge øl.

Makrel er en fed fisk så den kan klare lidt af hvert, men nok mest til den milde og lyse side. En belgisk witbier kunne være en mulighed, eller lidt kraftigere øl som en saison eller tripel. Jeg valgte dog at gå den syrlige vej og åbne en af mine absolutte yndlingsøl, 3 Fonteinen Oude Geuze. Har man først lært at elske lambic, hører 3 Fonteinen til i den milde ende, men med en kompleksitet der stikker alt. Dermed er den et virkelig godt valg til rigtig meget mad, hvis man vil udvide sin horisont for hvordan øl og mad kan kombineres.

Opskrift på blomkålspuré med ristede mandler

Skindstegt makrel med nye kartofler, blom,kålspuré, dampet blomkål og 3 Fonteinen GeuzeDa blomkålen naturligt har en nøddeagtig umami-smag gik jeg efter at forstærke dette element med ristede mandler, pecorino-ost og trøffelolie. Først koges blomkål mørt i saltet vand. Så blendes den sammen med en lille klat smør, en sjat sødmælk, lidt muskatnød, lidt friskrevet pecorino og et par dråber trøffelolie. Man kunne sikkert også med fordel have brugt brunet smør for yderligere at forstærke det nøddeagtige. De ristede, hakkede mandler blev dels rørt i, dels drysset oven på. Kartoflerne var kogt færdig på dette tidspunkt. Så blev en frisk omgang blomkål lagt i kogevandet et minuts tid, og makrellen blev tilberedt.

Tilberedning af skindstegt makrel

Tilberedning af makrellen holdt jeg uhyre simpelt. Da de var mindre end mange sildefiletter kunne de vel godt være lagt sammen, men jeg valgte at stege dem “åbne”, altså hver side af fisken for sig. De fik et drys salt og peber på kødsiden, og blev så lagt med skindsiden ned på en varm pande med smør. Jeg skruede med det samme ned for varmen og gav dem et par minutter eller tre. Så blev de vendt og fik et minut på kødsiden ved svag varme, og det var tid til servering.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *