To nye øl fra Munkebo Mikrobryg

Munkebo Mikrobryg Udgårdsloke SchwarzbierMunkebo Mikrobryg frigav i påskeugen to nye, sorte øl med snigpremiere hos Vinoble i Dalum. Det drejer sig om en schwarzbier, Udgårdsloke, og en brettanomyces-porter Ragnarok. De to øl blev nydt søndag aften foran fjernsynet, først til en optagelse af Phillipe Gilbert’s sejr i Amstel Gold Race – der er den eneste cykelklassiker opkaldt efter en øl. Og bagefter i selskab med den italienske seriemorderfilm The New York Ripper, en brutal film fra 1982, instrueret af splattermesteren Lucio Fulci, og et godt følgeskab til en øl med navnet Ragnarok.

Som traditionen er blevet hos Munkebo, så kommer den lette schwarzbier i en flaske på 0,5 liter, og den stærkere porter i 0,33 liter. Udgårdsloke er mørkebrun øl med et tæt og holdbart, meget lysebrunt skum. Det er en mørk lagerøl på 5,2%, eller sort pilsner som det er blevet almindeligt at kalde det i Danmark for at man let forstår hvad det drejer sig om. Den dufter af lakrids og kaffe og ristet brød, med en antydning af humle.

Smagen af Udgårdsloke er let sødlig og temmelig fyldig, med en god ristet karakter og nok humle til at det bemærkes. Det er en let drikkelig, og let tilgængelig øl, men med karakter nok til gøre sig bemærket. Den er mere spændende og kompleks end den helt klassiske østtyske schwarzbier som Köstritzer, og minder mere om sorte lagerøl fra Bayern eller Tjekkiet. Det vil være en fin ledsager til halv-kraftige gryderetter, og nu hvor foråret og sommeren kommer, til en dansk frokost med godt rugbrød.

Munkebo Mikrobryg Ragnarok Brettanomyces PorterRagnarok er en porter på 6,5%, igen mørkebrun med et tæt lysebrunt skum. Det særlige ved den er at den er eftergæret med to typer vildgær, Brettanomyces Bruxellensis og Brettanomyces Lambicus. Da porteren i 1700-tallet førte an i den industrielle revolution i England, var det en øltype der lagrede i to år på gigantiske tønder hvor den udviklede en særlig kompleks karakter. I løbet af to års lagertid kom øllet i kontakt med vilde gærtyper og bakterier, og i 1904 blev Brettanomyces i Carlsbergs laboratorier isoleret som den gærfamilie der gav porteren sin særlige karakter.

I dag er Brett en god ven af alverdens eksperimenterende bryggere der med vildgær kan skabe helt nye smagsnuancer, hvad enten de lader sig inspirere af gammeldags porter, af den belgiske klassiker Orval eller af de syrlige belgiske øl, eller måske går helt nye veje.

Munkebo Mikrobryg har ikke modnet Ragnarok to år i en gigantisk beholder, så den smager med garanti ikke som det øl der blev drukket i år syttenhundredehvidkål, men den er inspireret af historien, og har en særlig karakter i forhold til gængs nutidig porter. Bruxellensis-typen er isoleret i bryggerier i Belgien, og kendes for den staldagtige karakter i Orval. Lambicus er logisk nok isoleret fra lambik-bryggerierne, og er kendt for mere fruftagtige nuancer som syltede kirsebær og ananas.

Ragnarok dufter i første omgang ristet, af lakrids og kaffe, med underliggende noter af stald og læder. Da Brett forgærer sukkerarter der normalt ville blive tilbage som restsødme i øllet er det en ret tør øl, med ristet karakter og lidt “funk” fra vildgæren. Eftersmagen er tør, ristet og let humlet, og gør at øllet overhovedet ikke føles som 6,5%, men betydelig lettere.

Det er en øl der i første omgang skal opleves på egen hånd, i et godt glas med fred og ro til at opleve vildgærens karakter. Som ledsager til mad kunne den være interessant til en seriøs gang tapas hvor velmodnede skinker, pølser og oste har meget tilfælles med den funky karakter af vildgær.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *