Mad til øl: Cottage Pie

Cottage Pie og Beavertown 8 Ball Rye IPADen engelske klassiker cottage pie, eller shepherds pie som det også kan hedde, er dejlig efterårsmad, og så er det perfekt at drikke øl til. Den klassiske opskrift er et ildfast fad med et lag kødsovs i bunden, ærter og gulerødder ovenpå, og et lag kartoffelmos øverst. Efter en halv time i ovnen er den klar. Jeg vælger gerne at variere opskriften efter grønthandlerens aktuelle udbud og hvad jeg har lyst til.

Rettens historie rækker helt tilbage til 1700-tallet, og kartoflens første år i England. Dengang er cottage pie omtalt som en ret hvor rester af kød kombineres med grøntsager og kartoffelmos. Navnet shepherds pie dukker op i 1800-tallet og først senere har man fundet på den opdeling at shepherds pie er med lammekød mens cottage pie er med oksekød. Derfor tager jeg det stille og roligt at min metode afviger fra den helt klassiske pubservering.

Cottage PieFørst brunede jeg noget hakket oksekød. Derefter noget løg og hvidløg og en lille, halvstærk chili. Så nogle champignon i små tern. Da det var brunet godt igennem, tog jeg en majroe, skrællet og skåret i små tern. I Danmark får majroen ikke meget opmærksomhed, men i England er “turnip” en vigtig del af køkkenet. Og det smager fremragende. Rosenkål blev også skåret i stykker og tilsat.

Opskrift på god engelsk Cottage PieDer kom lidt fløde og øl i, foruden en lille smule tomatpure. Der skal ikke være for meget væde i den færdige sovs. Den blev krydret med HP-sauce og rigeligt salvie, foruden salt og peber. Sideløbende havde jeg kogt en portion kartofler, som nu kunne moses. Så blev sovsen lagt i bunden af fadet. Da grøntsagerne var integreret i sovsen blev der ikke lagt yderligere på. Kartoffelmosen blev fordelt ovenpå.

Opskriften på cottage pie med rosenkål og majroerSå trak jeg nogle striber med en gaffel, for at give den traditionelle ru overflade, og rev et lag pecorino ost øverst for at give en flot gratineret gylden overflade. Jeg havde flere rosenkål, så de blev kogt al dente mens maden var i ovnen. Det er jo mad der normalt serveres med en pint engelsk bitter, men jeg gav den lidt ekstra gas med den engelske rug IPA Beavertown 8 Ball Rye IPA. En dejlig velhumlet øl med masser af duft og smag og en god bitter eftersmag. Maden kunne sagtens håndtere den lidt kraftigere ledsager.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *