Jule Porter: Årets Julebryg 2020

Jule Porter er den øl du savner som afslutning på god julehygge. Sort og gerne lidt kraftig i styrken, og brygget med eller uden julekrydderier. Når det er koldt og det bliver tidligt mørkt udenfor, så er lænestol og stærkt sort øl på sin plads. Så selvfølgelig skal der brygges noget godt, kraftigt og sort juleøl. De spænder fra øl der er et måltid i sig selv, til øl der kan afslutte et måltid og øl der er til hygge med brunkager og deslige på bordet.

10 forskellige jule portere 2020
10 forskellige jule portere 2020

Bryggeriforeningen har sendt Beertalk over 60 forskellige julebryg som jeg kan skrive om. Det var en interessant opgave da det i foråret var 30 påskebryg, så jeg kaster mig også over julebryggen, på trods af at der er dobbelt så mange og jeg ikke længere er Corona-hjemsendt – i hvert fald ikke da jeg begyndte på serien. Jeg har løseligt delt dem i fem grupper som skal smages. Jule IPA, Julebock/undergæret, Juleporter, Mørk Jule Ale og Krydret Jule Ale. Til sidst samler jeg op med en konklusion hvor de bedste øl kåres.

I foråret gav jeg karakterer til alle øllene i den tilsvarende serie med påskebryg. Jeg bruger 0-5 stjerner, samme system som også er blevet indført til alle anmeldelser i bladet ØLentusiasteN. Jeg vil gerne udnytte hele skalaen for at gøre det lidt mere interessant. Det bliver kedeligt hvis alle øl ligger på 2½ eller 3, så jeg har rundet de bedste lidt op og de ringeste lidt ned. Ellers er det vel sammenligneligt med Untappd og Ratebeer.

Fanø Imperial Barrel-Aged Jule Porter

Fanø Imperial Barrel-Aged Jule Porter (10,3%)

I 2011 fik vi Kunstnerøl Nr. 1, en imperial udgave af Fanøs Julebryg, med etiket af Johnny Madsen. Det var simpelthen noget af det bedste øl der har været brygget på dansk grund nogensinde. I år findes der både en genfortolkning af samme øl, og en fadlagret version. Den er lagret 4 måneder på whiskyfad fra Stauning og tilsmagt med kaffe og kanel. Resultatet er en storslået øl, med masser af smagsnuancer, samtidig med at det er den rene ølsmag der er i fokus. Noter af kanel, kaffe, whisky og egetræ, men først og fremmest en stor, rund porter der giver vintervarme og julehygge. 5,0 stjerner

Fanø Imperial Jule Porter (9,8%)

I år får vi altså også et genbryg af Imperial Jule Porter. Opskriften er grundlæggende den samme som den der har været fadlagret. Her er tilsat kaffe, kanel og vanilje Det er igen en helt fantastisk oplevelse, men der er måske lige skruet lidt for meget op for kaffen. Knap så harmonisk som dengang i 2012, og det koster når man er helt oppe at svæve mellem topkarakter eller lige under. 4,5 stjerner

Fanø Imperial Jule Porter 2020

Midtfyns Bryghus Julestout (7,6%)

Julestouten fra Midtfyns Bryghus er krydret med stjerneanis og fennikelfrø for at fremhæve stoutens lakridssmag. Den er godt ristet og med sine 7,6% nærmer den sig imperial stout. Det er vel den alkoholprocent man skal op på for at krydderierne bliver balanceret. Det er mit indtryk at Midtfyns gennem årene har skåret lidt ned på krydderierne, og årets bryg er en rigtig blød og afrundet oplevelse. 4,0 stjerner

Midtfyns Jule Stout 2020

Grauballe Dark Christmas (7,3%)

En næsten sort øl med røde overtoner. Den præsenteres måske ikke som en porter, men det er i bund og grund en blød og rund porter. Den er krydret med stjerneanis, der igen skal spille sammen med øllets egne lakridsnuancer, men her har den fået lige et drys for meget. Tæt på fremragende, men for mig bliver den lidt for meget i længden. 3,5 stjerner

Grauballe Dark Christmas

Fanø Julebryg (7,5%)

I den helt almindelige hverdagsversion er Fanøs Julebryg en 7,5% porter og tilsmagt med kanel og kaffe. Det er en øl som jeg holder meget af, og jeg har drukket en del af dem i år. Det er desværre mit indtryk at den har lidt mindre krop end tidligere, og dermed står kaffe og kanel lidt skarpere og mere alene. Dog stadig en fantastisk dejlig øl. 3,5 stjerner

Tre gange kulsort julebryg fra Fanø Bryghus

BRAW Is It Over Yet (6,8%)

Den kaldes en milk stout, men ingredienslisten nævner dog ikke laktose. Det er i hvert fald en sødlig stout i mellemklassen. Den dufter af lakrids og toffee, og smager sødt, men ikke for sødt. Det er dog ikke en øl der sparker benene væk under mig. Den er ikke særlig fyldig, faktisk lidt tyndbenet for en 6,8% sort øl – og så er der en svag gærnote i eftersmagen. Er man træt af juletiden og har brug for noget sort øl, så kan det dog blive meget værre. 3,0 stjerner

Ørbæk Symbiostout Jul 2020 (10%)

En stærk og krydret imperial stout der er lagret på whiskyfad fra Ørbæks destilleri i Nyborg, og til overflod tilsmagt med destilleriets kaffelikør. Den dufter af meget. Især af lakrids og krydderier, men også tydelig appelsinskal og en antydning af whisky. Den er sød og fyldig og den smager af virkelig meget. Men også meget parfumeret og af alt andet end øl. Kan drikkes af små glas som ledsager til julesmåkager. 3,5 stjerner

Ørbæk Juleporter (8,0%)

En flot porter tilsat dadler og ingefær. I næsen fornemmer men en anelse tørret frugt, men ellers så er det porterens chokoladenoter og ingefær der dominerer. Det er i og for sig velbrygget, men lidt for overvældende. Og jeg elsker ellers normalt ingefærens skarpe og parfumerede smag. 3,0 stjerner

Det Lille Bryggeri Juleporter (7,8%)

Hos Det Lille Bryggeri er hele arsenalet af julekrydderier taget i brug. Resultatet er efter mine smagsløg som hvis man hældte porter i kagedåsen. Det er en god porter, men den er endt med at smage for meget af småkager. 3,0 stjerner

Frejdahl Alheim Snefrid (5,8%)

Vikingestouten fra Bryggeriet Vestfyen er en mørkebrun sag med et lysebrunt skum der er væk lige så hurtigt som på en cola. Da kan måske skyldes at der er brygget gran, som kan have tilført nogle olier? Der er ristet malt, men gran fylder rigtig meget i oplevelsen. Først som friske grannåle, men når man har drukket en mundfuld får man også tanker om støvede grangrene der har ligget i kælderen siden sidste år. Noget er ikke helt som det burde være. 2,0 stjerner

4 tanker om “Jule Porter: Årets Julebryg 2020”

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *