Hancock Julebryg 2015 – Beertalks Øljulekalender

Hancock JulebrygI dag anmeldes Hancock Julebryg 2015, en 10,5% stærk, undergæret øl som jeg har ladet lagre i et år i kælderen for at få nuancerne frem. Hancock Julebryg er den øl man rammer hvis man går bagud, men samtidig fremad fra den traditionelle danske undergærede julebryg. Den skuer tilbage med sit sublime håndværk der overhovedet er nødvendigt for at gøre en så stærk undergæret øl drikbar, men samtidig fremadskuende som ekstremøl i fra Danmarks mest konservative bryggeri.

Den voldsomt stærke julebryg er en øl der deler vandene. De sidste år af magasinet Smag & Behags levetid var jeg en del af bladets ølpanel. Til den årlige blindtest af julebryg kunne denne øl få topkarakter og bundkarakter som få andre, og det var altid et spørgsmål om deltagernes forskellige smagsløg, ikke bryggerens håndværk eller øllens aktuelle dagsform.

Hancock JulebrygDen mørkt gyldne øl har hvidt skum, men det forsvinder hurtigt. Den dufter af malt, frisk og lækker malt med gode nuancer af korn og brød. Desuden giver alkoholen noter af røde æbler og marcipan, noget der dog er dæmpet i denne lagrede udgave. Smagen er maltet med vinøse overtoner, og en tydelig, men ikke skarp alkohol. Allerede som helt frisk er den markante alkohol faktisk ret elegant, men det var trods alt også årsagen til at gemme øllet et år.

Den har ingen hengemte, oxiderede noter efter et år i kælderen, så det er ren gevinst. Der er dæmpet lidt på alkohol, skruet op for kompleksitet og vinøsitet, og Hancock Julebryg fremstår i bedst mulige form. I det hele taget er der ikke mange 10,5% undergærede øl i verden, men blandt dem der er værd at drikke kan man roligt anbefale et år i kælderen først

Hancock Julebryg med god ost
Hancock Julebryg med god ost

Til julens mange kulinariske oplevelser er det en øl der især trænger sig på til ost. Har man ekstra lagret Gamle Ole med fedt, sky, sennep og rom med til julefrokosten, så er der ikke mange andre øl der kan være med. Til mildere oste er den også genial. Jeg havde en modnet, aromatisk fransk rødkit i køleskabet, og der var også fuldt udbytte ved den sammensætning.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *